Најновије

"Украјина би ускоро могла да престане да буде држава"

Украјина би могла да изгуби своју државност ако бивша совјетска република настави да буде подељена због супротних интереса, изјавио је највиши званичник Русије.

Порошенко (Фото: Правда)

Николај Патрушев, секретар руског Савета за безбедност, оптужио је украјинске власти, укључујући председника Петра Порошенка, да су "контролисане" од стране САД усред тензија између Кијева и Москве.

- Наставак такве политике од стране кијевских власти може допринети губитку државности Украјине. Кијевске власти чине све да поделе Украјину, примењујући сценарио Запада како би одвојили Украјину од Русије, игноришући интересе свог народа. Као резултат тога, земља је де фацто подељена - изјавио је Патрушев за Росискаја Газета, пренела је руска новинска агенција Тасс.

Коментари Патрушева долазе усред све веће кризе између две земље након руске инвазије 2014. и касније и анексије Крима, аутономне регије на југоистоку Украјине са блиским историјским и културним везама с Русијом.

Напетост се за корак приближила отвореном сукобу прошле године када је руска војска пуцала на три украјинска брода, након чега су 24 украјинска морнара заробљена у Црном мору.

Суд у Москви у среду је продужио притвор за осморицу морнара. Русија инсистира да се тим мушкарцима суди за непоштовање њене границе. Украјина каже да су морнари "ратни заробљеници" који су илегално заробљени.

САД су Кијеву дале више од милијарду долара како би побољшала своје обрамбене војне способности, а прошле године су њихове војске организовале велику вежбу која је укључивала ратне бродове америчке морнарице и стотине морнара и маринаца.

- Становништво западних региона не верује становницима југоистока, сматрајући их присталицама "руског света". У јужним и источним регионима, моћ Кијева је у великој мери обезбеђена на рачун моралног и физичког притиска радикалних националиста на локалном становништву. Због тога, анти-владино расположење у горе поменутим регионима расте, а јавни расцеп је погоршан међуцрквеним супротстављањем - закључио је он, мислећи на се на формирање независне украјинске православне цркве.

Све тајне Путинове посете Србији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Украјинска црква примила указ о независности

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА