Најновије

ЗАГРЕБ ПОРУЧИО СРБИЈИ: Нема никаквог попуштања - ако желите у ЕУ... (ВИДЕО)

На јучерашњој конференцији за новинаре потпредседница Владе Хрватске и министарка спољних и европских послова Марија Пејчиновић Бурић осврнула се на оптужбе Николе Грмоје из Моста да заједно са премијером Андрејом Пленковићем ради у интересу Србије.

Марија Пејчиновић Бурић (Фото: Јутјуб)

– То су заиста тешке речи, непримерене ријечи. Поготово у контексту онога што Влада и Министарство спољних и европских послова праћења преговора са Србијом, али и у контексту развој добросуседских односа са свим нашим суседима, па и с Републиком Србијом. Ми смо влада која је свесна отворених питања, њихове тежине, али свесна важности да се та питања кроз разне форуме морају и требају решавати управо у интересу РХ – рекао је он.

Министарка Пејчиновић Бурић додала је да ће Хрватска инсистирати на пуном “испуњавању свих обавеза Републике Србије те да о томе неће преговарати”.

- Наша позиција је јасна, би ћемо стриктни и фер. Морат ће испунити сва мерила, нагласила је она.

Подсетимо, Никола Грмоја изазвао је праву лавину у среду у Сабору током расправе о извештају са састанка Европскога већа, а сличне ствари је поновио и гостујући у петак у емисији Полиграф Хрватског радија.

Додајмо тому да је Поверенштво за одлучивање о сукобу интереса одбацило пријаву Удружења Хрватских војних инвалида Домовинског рата из Славонског Брода против министарке Марије Пејчиновић Бурић. Пријављена је јер је својевремено радила на пројекту бржег приступања Србије ЕУ-у, а тренутачно је председница Повереништва Владе РХ – које треба утврдити предузимали Србија све кораке како би се казнили ратни злочинци, а у њеном се мандату није састало ни један пут.

– Садржај конкретног пројекта у потпуности се разликује од садржаја задатака Поверенштва које је именовала влада РХ. Сматрам да одговорна као међународни експерт којег је ангажовала и платила, а на темељу јавног тендера ЕК, кроз рад на том пројекту није остваривала никакав лични интерес који би био у супротности с интересима и политиком Републике Хрватске, објаснила је одлуку Повереништва Татјана Вучетић.

Гостујући у Дневнику ХТВ-а Марија Пејчиновић Бурић казала је да је Мост тешким, а неутемељеним оптужбама прешао границе пристојности за Хрватски.

– Оптужбе за велеиздају, ако су истините, решавају се другде, а не у Сабору. Мост се крије иза саборског имунитета, али то је њихов типичан приступ – бори се лажима и клеветама кад нема садржаја, рекла је.

Поновила је да, кад је Србија отварала Поглавље 23, због којег ју је Грмоја оптужио, није била у Влади, док је Мостов министар правосуђа имао кључну улогу у отварању тог поглавља.

У приступном процесу Србије Хрватска без попуштања инсистира на испуњавању свих критеријума и посебно за Србију заданих мерила, рекла је.

– Ту нема никаквог попуштања, али у томе не треба неаргументирано ићи ђоном. Само треба инсистирати на ономе што се мора направити. Јако је дугачак пут за Србију у испуњавању мерила у Поглављима 23 и 24. Влада Андреја Пленковића том је послу приступила врло озбиљно и одговорно. Желимо и пратити и учествовати у решавању отворених питања која имамо са Србијом, додала је.

Шта је Путин рекао Вучићу у аутомобилу да му се слошило, више сазнајте ОВДЕ. Kaко је полицајац побегао пред возачом који га је оптужио за злоупотребу дужности погледајте ОВДЕ.

Извор: Хрт

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА