Најновије

Жестоке осуде на рачун Политике и "Политикиног забавника": Један текст страховито уздрмао антифашисте у Србији

Удружење антифашиста Зрењанина као и Лига социјалдемократа Војводине најоштрије су данас осудили афирмативно писање листа "Политикин забавник" о нацисти Димитрију Љотићу. Такво писање представља "најбеднију од свих могућих медијских манипулација – манипулацију најмлађим читаоцима".

Војници немачког Вермахта у Београду на почетку окупације 1941. године (Фото: Јутјуб)

Антифашисти Зрењанина: Текст пун хвалоспева о лидеру ЗБОР-а

Удружење антифашиста Зрењанина такође је најоштрије осудило текст под насловом “Ко су били љотићевци”.

- За неверицу је да је у овом реномираном листу, који већ дуже од осам деценија купују читаоци свих генерација, изашао текст који обилује хвалоспевима о лидеру српског фашистичког покрета “ЗБОР” Димитрију Љотићу - наводе из Удружења антифашиста Зрењанина.

За аутора текста, Димитрије Љотић није заговарао фашистичке и нацистичке идеје, осуђивао је погроме Јевреја, спашавао масоне… Љотић је, каже аутор, чинио све да би се у Србији “избегле одмазде и колико- толико сачувао мир”, додаје се у саопштењу.

Истичу да у тексту нема ни речи о колаборацији са окупаторима, злочинима над грађанима Србије, холокаусту, покољима Рома. Трагично , додају антифашисти Зрењанина, да у Србији 75 година после победе над фашизмом и нацизмом јача политика ревизионизма и да су овакви текстови или јавни наступi постали веома чести. Они су позвали све антифашисте у Србији да подигну свој глас и јавно осуде овај, али и друге срамотне облике ревитализације идеја за које смо мислили да су давно поражене.

- Будемо ли ћутали, зло ће се поновити - закључују из Удружења антифашиста Зрењанина.

ЛСВ: Јасан пример прања биографије протагониста фашизма

Како се наводи у саопштењу Лиге социјалдемократа Војводине, а поводом објављивања текста “Ко су били љотићевци”, појаве историјског ревизионизма су све чешће, а како додају, текст у “Политикином забавнику” је јасан пример прања биографија протагониста фашистичких идеја у Србији у току Другог светског рата.

- Трагично је да је у недељнику, који је уживао култни статус у поп култури бивше Југославије, Димитрије Љотић представљен као трагична фигура, која је осуђивала погроме Јевреја и учинила све да се у Србији очува мир. Љотић је, по аутору текста, спашавао српске масоне из нацистичких затвора, а Српски добровољачки одреди, које је формирао, били су састављени од припадника “високог морала” - саопштила је Лига социјалдемократа Војводине.

Напетост расте у Србији. Опозиција прети Вучићу. Погледајте ОВДЕ.

Извор: danas. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Епископ бачки Иринеј о Љотићевцима – они нису били издајници

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА