Најновије

ЈОШ ЧЕТИРИ ДРЖАВЕ ПОВЛАЧЕ ПРИЗНАЊЕ КОСОВА? Палау данас то чини званично

Очекује се да ће у наредном периоду пет држава повући признање Косова, пише штампа. Прва од тих земаља је Палау, чији је председник у посети Србији.

Косово је Србија (Фото: Јутјуб)

Томи Есанг Ременгес ће се данас у Београду састати са председником Србије Александром Вучићем и шефом дипломатије Ивицом Дачићем, после чега ће се обратити јавности.

Очекује се да ће тада званично бити потврђено да Палау повлачи признање Косова.

Да подсетимо, шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао најавио је у петак да ће још једна земља у понедељак вероватно повући признање Косова. Приштински медији су потом објавили да се ради о Републици Палау која се налази у западном Пацифику близу Нове Гвинеје и Филипина.

Србија је претходно тој земљи укинула визе. Визе су укинуте и за Сент Китс и Невис.

Дачић међутим, гостујући у Јутарњем програм Прве телевизије у недељу није желео да потврди да ли је заиста реч о Палауу.

“Председник Палауа је стигао у Београд и сутра ће се састати са председником Вучићем. Ја бих вас замолио да закључите сами. Пацоли је писао председнику Палау чим је чуо и ја не бих да нашкодим нашим интересима, дајте прво да завршимо посао“, навео је Дачић.

Министар је такође напоменуо и да је врло могуће да 14. земља по реду која би повукла признање може да буде Сент Китс и Невис.

"И моја деца ме питају често где је која земља, али те земље имају исто право гласа (у УН) као и Кина. Ја редовно показујем мапу свима ко је признао Косово, а ко није. Када погледате територијално, ми смо у огромној предности", рекао је Дачић.

Уколико Палау данас и званично саопшти да повлачи призање, број земаља које признају Косово пашће на 98, што значи да Београду мало фали до циља, да признавања спусти испод половине укупног броја чланица Уједињених нација што је 96.

Да подсетимо, тачан број земаља које су признале Косово и даље лебди у ваздуху. Иако српски званичници тврде да је било сада већ више од десет повлачења признања, приштинске власти то негирају.

Прва држава која је повукла признање Кодова као независне државе је Суринам, који је ту одлуку донео 27. октобра 2017. године, тврди се у Београду.

На листи су још, према тврдњама српских званичника, и Унија Комора, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Либерија, Лесото, Гренада, Мадагаскар, Комонвелт Доминика, Папуа Нова Гвинеја, Гренада.

Када ће бити избори, погледајте ОВДЕ.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић о повлачењима признања

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА