Најновије

Немачка отписала Србији дуг од 18,5 милона евра!

Министар финансија Синиша Мали разговарао је са амбасадором Немачке Томасом Шибом о, како је речено, одличној сарадњи две државе, све већим улагањима немачких привредника у Србији, али и дугу од 18,5 милиона евра који је Немачка у децембру отписала нашој земљи због добрих перформанси и економских резултата.  

Илустрација (Фото: Pixabay. com)

Реч је о дугу у оквиру Париског клуба поверилаца, саопштило је Министарство финансија.

Министар Мали је истакао да су последњих година кроз различите програме у сарадњи са Владом Србије, локалним институцијама, Немачком развојном организацијом, Немачком развојном банком, као и бројним партнерима, подржане реформе и промене које су пре свега усмерене на одржив економски развој.

- Осим реформи које се тичу одрживог економског развоја, значајни су и подстицаји за унапређење животне средине, као и унапређење демократског грађанског друштва и државне администрације -  рекао је Мали.

Он је додао да је сарадња са Немачком значајна и због одличних привредних веза.

- У нашој земљи послује четири стотине фирми из Немачке, у којима ради око 50.000 људи. Инвеститорима је од кључног значаја да послују у земљи која је стабилна, а Србија је спровела бројне реформе чији се економски ефекти сада виде. Србија чини све како би била што атрактивнија за улагања, како бисмо створили још повољнију пословну климу и имали још више инвеститора. Све то води ка одличном резултату - спољнотрговинска размена са Немачком је у сталном порасту - истакао је министар.

Министар финансија је подсетио да је сада у фокусу макроекономска стабилност, равнотежа између раста јавне потрошње, инвестиција и повећања активности наше привреде.

- Први корак који смо спровели је смањење доприноса за незапослене, а у сталном смо контакту са привредницима како бисмо као држава учинили још више за стимулацију додатног улагања у нашу земљу, што подразумева и улагања у инфраструктуру - рекао је Мали.

Амбасадор Немачке у Србији Шиб је рекао да је сарадња Немачке и Србије пружила видљиве ефекте и истакао да је посебан фокус на подстицању одрживог раста и запошљавању.

Прочитајте ОВДЕ на какве је то тешке одлуке о Косову спреман Вучић.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Немачка Вучића неће пустити низ воду.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА