Најновије

ВУЧИЋ О КОСМЕТУ: Спреман сам за тешке одлуке

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да није оптимистичан да ће се доћи до коначног решења за Косово, али да је спреман за тешке одлуке. Оне, поручује, морају бити компромисне.

Александар Вучић (Фото: Сајт председника Србије)

Република Палау је 13. држава која је повукла признање независности Косова. Председник те републике борави у Београду, где ће се састати са Александром Вучићем.

Председник Србије каже да је тешко установити тачан број држава које су признале независност Косова јер су, истиче, постојале различите манипулације у претходном периоду.

"Ми радимо наш посао. Плашим се еуфорије код нас и то што мислимо да смо све проблеме решили. Ајмо да их полако решавамо. Резултат је да се боримо и покушавамо да остваримо бољу полазну позицију за Србију него што је била. Свој посао обављамо одговорно и озбиљно. Молим грађане да не помисле да је због тога ситуација у вези са Косовом много лакша. Морате да имате у виду и интересе Албанаца и интересе великих сила, који су прилично супротстављени", рекао је Вучић гостујући у Дневнику РТС-а.

Косовски председник Хашим Тачи рекао је јуче да је размена територија најбоље решење за напредак ка ЕУ и НАТО-у и да такав план има подршку САД, ЕУ и Русије. Вучић истиче да је најпре потребно решити нека "једноставнија питања".

"Није непознато да сматрам да је важно да компромисним путем решимо питање Косова и Метохије, јер ма како то некима отрцано звучало и ма колико користили за нападе на мене, за будућност нашег народа од пресудног је значаја. Али о чему говоримо када и даље имамо таксе, које су антицивилизацијска мера? Таксе које су донете супротне Цефти и ССП-у, за које је било немогуће помислити да ће постојати у 21. веку?", упитао је Вучић.

Подсећа да се на Косову стављају заставице на рафове, како грађани не би куповали српски производ.

"За њих 'смоки' има етничку припадност. Што се не дешава ни у једној земљи на свету, дешава се на територији коју контролише Приштина. Плашим се да то говори много мање оптимистично од свега онога што говоре албански лидери. Велику пажњу ћу посветити председнику Палауа и развоју и разумевању у нашим односима. Али морамо да будемо реални, озбиљни и одговорни", поручио је председник Србије.

Није оптимистичан да ће се доћи до коначног решења, али истиче да то не значи да му се не нада и да неће уложити све што може да се до решења дође.

На питање да ли би Русија подржала поделу територије Косова као решење, Вучић понавља да прво треба решити питање такси.

"Пошто мисле да је цело Косово њихово, како ће они разговарати о губитку макар метра квадратног ако нису спремни да укину таксе?", пита Вучић.

Поручује да је спреман за тешке одлуке, али да оне морају бити компромисне, тешке и за Приштину, не само за Београд.

Како Америка и Русија улазе у дијалог Београда и Приштине, погледајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Трамп се отворено укључио у дијалог

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА