Најновије

Ево какву је нову понуду ЕУ дала Косову у замену за укидање такси!

Европски комесар Јоханес Хан је током недавне посете Приштини премијеру привремених приштинских институција, Рамушу Харадинају, дао сасвим конкретну понуду у замену за укидање наметнутих такси на производе из Србије, пренео је тв Кљан Косова.

Јоханес Хан (Фото: Јутјуб)

Позивајући се на своје изворе, овај медији наводи да Ханова понуда укључује уклањање имена УНМИК из ЦЕФТА споразума и поновно преговарање о трговинским односима између Београда и Приштине, како би се разрешили неспоразуми настали због регистрација возила.

Кљан Косова јавља и да је шефица канцеларије ЕУ на Косову, Наталија Апостолова, казала је да треба променити форму дијалога Београда и Приштине.

Она је, како се наводи, одбацила наводе да је само Косово под притиском да предузме акцију.

"Притисак је на свима", казала је она, али додала да је Косово ипак деловало једнострано када је одлучило да наметне таксе увећане за 100 одсто на производе из Србије, кршећи тако ЦЕФТА споразум.

Завршен састанак у Приштини, Коснет без коментара

Састанак америчког амбасадора у Приштини Филипа Коснета, са Рамушем Харадинајем и Кадријем Весељијем завршен је, а ни једна страна засад није желела да коментарише његов исход.

Састанак је одржан у косовској Скупштини, а након једног сата први је изашао амерички амбасадор, а потом и Харадинај, преноси приштинска Газета Експрес.

Зери онлине пише да је Коснет инсистирао на укидању такси које је Приштина увела пре два месеца Србији и БиХ.

Медији преносе да би одмах након овог састанак, у 14 сати требало да почне седница косовске владе, али агенда тог састанка није позната.

Таксе су уведене пре два месеца, 21. новембра, а Београд није применио контрамере, али је чврст у ставу да без укидања такси нема наставка дијалога са Приштином, а тиме ни решавања питања Косова, односно споразума о нормализацији односа, на чему инсистира међународна заједница.

Уследили су позиви ЕУ Приштини да повуче одлуку о таксама, а потом и "претња" главног савезника, Сједињених Држава, да ће се, уколико то не учини, Приштина суочити са санкцијама, пре свега повлачењем подршке трансформацији Косовских безбедносних снага.

Приштина је сада, према оценама аналитичара, суочена са реалношћу, а Зери оцењује да су таксе наметнуте Србији последња "јабука раздора" између Тачија и Харадинаја. 

Има мишљења, међутим, да је косовска реалност другачија и да симултанка Тачија и Харадинаја, наводно доброг или бар мање лошег и лошег момка, који имају исти циљ, признање косовске независности, не може да траје бесконачно.

Весељи: Одлуке институција биће у координацији са САД

Одлуке косовских институција о важним процесима биће у интересу грађана и у координацији са САД и другим међународним партнерима, рекао је Весељи, након састанка о таксама на српску робу.

"Косово је одлучно у томе да заувек одржи своје стратешко партнерство са САД и то се никада се неће променити", написао је још Весељи на свом Фејсбуку и додао да су имали "веома конструктиван састанак" и да су разговарали о изазовима ове године.

"Заједно ћемо радити на томе да одлуке косовских институција за важне процесе буду у интересу наших грађана и у потпуној координацији са САД и другим међународним партнерима. Косово је одлучно у томе да заувек одржи своје стратешко партнерство са САД и то се никада се неће променити", рекао је Весељи.

Представници владајућег ДПК, чији је лидер Весељи, очекују да данашњи састанак буде закључен споразумом који гарантује да односи Приштине и САД нису угрожени. 

У тој странци кажу да укидање такси више зависи од владајуће ДПК, него од премијера, па је та мера и даље на снази, али је зато сарадња у владајућој коалицији, чија је ДПК окосница, постало тешко, пише приштински Зери.

Харадинај је укидање такси условљавао писаним гаранцијама да ће Београд финалним споразумом између Београда и Приштине резултирати признањем једнострано проглашене косовске независности.

У тексту под насловом "Хоће ли Харадинај одступити", портал Лајми цитира наводе Харадинајевог саветника Авнија Арифија који је казао да ће влада у Приштини задржати свој став по питању такси.

"За сада, не видим промену у ставу владе. Нема индикација да ће влада променити свој став по том питању", казао је он.

Халил Матоши, Харадинајев политички и медијски саветник казао је у понедељак да приштинска влада не трпи притисак међународне заједнице да повуче таксе, али да "постоје сугестије пријатеља да се повуку таксе и створи простор за дијалог".

"Већ 20 година стварамо простор за дијалог са Србијом, али без икаквог ефекта. Таксе су суверена одлука Косова", казао је Матоши.

Весељи је раније рекао новинарима да је био иницијатор за доношење мере увећаних такси према Србији, али да су сада, након притиска САД, посланици његове странке након међународног притиска почели да мењају став о томе.

Харадинај јуче није хтео да коментарише да ли ће таксе на робу из Србије бити укинути. "Снег ће се једном отопити", рекао је метафорично Харадинај на инсистирање новинара.

Тачи, пак, позива на повлачење пореза, јер, према његовим речима, то утиче на односе Приштине и САД.

У међувремену, посланици из редова опозиције изразили су уверење да ће стопостотно увећане таксе бити укинуте, а истог мишљења су и аналитичари који кажу да ће косовске институције "поклекнути" пред америчким притиском.

Они, међутим, сматрају да то не би требало да се деси, а да се претходно не зна коју корист ће Приштина имати од овог тог компромиса, пише Зери.

Тахири: Таксе неће бити укинуте ни сутра ни прекосутра

Таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ неће бити укинуте ни сутра ни прекосутра, рекао је Бесник Тахири, национални координатор за реформу у косовској влади.

Тахири је рекао да ће Харадинај поновити свој став о таксама.

"Одлука о таксама није дошла када смо се једног јутра пробудили и одлучили да их одредимо, то је политичка одлука која је настала као резултат акција Србије, посебно у последње време. Та одлука је такође дошла као резултат дискусија и помирења између коалиционих партнера", рекао је Тахири за КТВ.

Он је додао и да се Харадинај и косовски председник Хашим Тачи још нису срели у 2019. години.

"Постоји стална комуникација. Таксе су озбиљна тема. То је политичка одлука коалиционе владе, добро осмишљена и добро координирана", казао је Тахири.

Харадинај: Било би погрешно укинути таксе

Харадинај је оценио да би било погрешно укинути таксе од 100 одсто на робу из Србије, пре него што Београд призна независност Косова, наводе данас приштински медији.

"Такву грешку би желели да направе људи који су нас овде довели, пошто не могу да кажу "да или не" и држе нас у оваквој позицији 20 година", рекао је Харадинај.

Харадинајев саветник Авни Арифи изјавио је да Влада Косова неће одустати од такси.

Према речима другог Харадинајевог саветника Хаљила Матошија, влада није изложена међународном притиску да укине таксе, "али постоје предлози пријатеља да се таксе пониште и отвори простор за дијалог".

"Већ 20 година стварамо простор за дијалог са Србијом, али без резултата. Таксе су суверена одлука Косова", изјавио је Матоши.

Косовски министар спољних послова, Беџет Пацоли, тврди да има сазнања да Београд обећава финансијску и помоћ у оружју неким мањим афричким земљама у замену за повлачење признања косовске независности, пише приштинска Бота сот. Прочитајте ОВДЕ све о томе.

Извор: Танјуг/Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

А пре месец дана…

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА