Најновије

Амери провалили Путинове тајне! Ево због чега су Руси ухапсили шпијуна Велана

Амерички држављанин Пол Велан (49), који има и папире Британије, Ирске и Канаде и који је 28. децембра ухапшен у Москви због оптужби за шпијунажу, код себе је приликом привођења имао флеш-меморију с државним тајнама Руске Федерације.

Велан (Фото: Јутјуб)

Како се верује, међу подацима које је прикупио налазили су се и они из домена руског нуклеарног оружја, али и листе припадника тајних служби Руске Федерације, посебно оних који су задужени за личну безбедност председника Владимира Путина.

То је обелодањено на дан када се први пут од привођења Велан појавио пред московским судом. Он је тамо поново негирао оптужбе на свој рачун и молио за милост, тврдећи да је у Русију долазио као туриста, те да не разуме у потпуности због чега је ухапшен.

Њему је, упркос томе, продужен притвор најкраће до 28. фебруара, а руски медији подсећају да му, уколико буде осуђен, прети и до 20 година робије. 

- Мој клијент Велан имао је поверљиве податке на флеш-меморији, али је он мислио да су оне доступне јавности. Њега занима Русија, он је обучени културни стручњак, има пријатеље у тој земљи. Зато није изненађење да је заинтересован за информације о култури. Очекивао је да ће добити информације које су доступне јавности, али је из неког разлога добио тајне и чак није имао времена ни да их прекопира са флеша - тврдио је јуче адвокат оптуженог Владимир Жеребенков и открио да је правни тим прегледао око пет одсто садржаја са флеш-драјва.

Адвокат, међутим, није желео да открије о каквим информацијама и државним тајнама је реч, али је неименовани извор из обавештајних кругова Руске Федерације истакао за руски портал Росбалт да су у питању веома осетљиви подаци.

- Велан се током боравла у Москви срео с руским држављанином ког је раније покушао да врбује да за америчке интересе прикупља информације о руским обавештајним агенцијама и њиховим запосленима. Током сусрета је добио флеш-драјв са подацима о важним руским људима - пренео је Си Ен Ен.

Иначе, Велан је тражио да буде ослобођен уз кауцију, а у питању је човек који је био амерички маринац. Према писању Вашингтон поста, служио је два пута у Ираку 2005. и 2006, а 2008. је отпуштен након што је осуђен по неколико тачака оптужнице у вези с крађом 10.000 долара.

По хапшењу у Русији, његова породица је рекла како он нема везе са шпијунажом, те да је у Москви боравио због венчања пријатеља.

Везе са Русијом

-Велан је наводно први пут путовао у Русију 2006. "како би искусио постсовјетску еру у Москви и Санкт Петербургу

-његов брат је рекао како је он волео да путује по целом свету, али да му је Русија посебно прирасла за срце због пријатеља оданде
многе од њих је упознао преко руске друштвене мреже ВКонтакте, сличне Фејсбуку, на којој је профил имао чак 13 година

-наводно се неко под његовим именом улоговао на ВКонтакте на дан када је он ухапшен у Москви

-амерички медији пишу да је Велан најмање четири пута боравио у Русији

Вашингтон тражи праведно суђење

Портпаролка америчке амбасаде у Москви рекла је руским медијима да америчке власти пажљиво прате случај Пола Велана, као и да САД стално позивају Русију да следи међународни закон и одржи брзо, праведно и транспарентно суђење.

Интересантно је да ни у једном тренутку Русија није критикована са Запада због хапшења бившег америчког маринца. 

Харадинај потписао смртну пресуду. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА