Најновије

Харадинај потписао смртну пресуду

Рамуш Харадинај је и поред притисака САД и јучерашњег разговора са америчким амбасадором у Приштини Филипом Коснетом решио да срамне таксе од 100 одсто на робу из Србије и БиХ остану на снази. Коснет је на састанку инсистирао да се намет моментално укине, али су Шиптари и поред тога одлучили да дигну нос и оладе покровитеља своје независности.

Харадинај (Фото: Јутјуб)

После само сат времена, Коснет је први демонстративно напустио састанак са Харадинајем и председником косовске скупштине Кадријем Весељијем, не желећи да да било какву изјаву тим поводом, али Харадинај зато није ћутао.

Пожурио је да новинарима пренесе своју одлуку да таксе на робу из централне Србије остају на снази до постизања "свеобухватног споразума о реципрочном признавању".

- Став владе о таксама се није променио. Таксе су и даље на снази. Сами смо донели одлуку о њима, без икаквих консултација, и тако може остати заувек - рекао је Харадинај.

Из Давоса је на то реаговао председник Србије Александар Вучић, који је оценио да је став Харадинаја лош сигнал за цео регион.

- На овакве одлуке не можемо да одговоримо другачије, осим да наставимо са молбама да те таксе укину. До тада немамо о чему да разговарамо. Како да разговарамо о нечему, док нам је неко, ко каже да жели споразум, увео такве антицивилизацијске мере - нагласио је Вучић.

Харадинај није само рекао "не" Американцима, већ је ударио у главу Хашима Тачија, који је био готово уверен да ће таксе бити укинуте, не желећи сукоб са САД, које на томе инсистирају.

Да је Харадинај препрека компромису и нормализацији слаже се и Милован Дрецун, председник скупштинског одбора за КиМ, који предвиђа крај политичке каријере косовском премијеру.

- Очигледно је да ће Харадинаја скинути или Американци или његови супарници у лажној косовској влади јер он је препрека. Незамисливо је да се оглушују о реч Американаца. Ту нешто није у реду - или је представа за јавност или је у питању сукоб међу албанским вођама. Мислим да они желе изборе на којима ће избацити Харадинаја и његову странку, након чега ће победници укинути таксе и наставити сарадњу са Америком. Са Харадинајем нема више разговора, он води у нове ратне сукобе - наглашава Дрецун.

Он подсећа да је Вашингтон претио санкцијама Приштини уколико не укину намете.

- Е па сад треба да их предузму, да пређу са речи на дела. Очекујем да Запад оштро реагује и казни Харадинаја јер он ни данас не би био на слободи да га Американци нису штитили - каже Дрецун.

Срамна понуда Хана

Европски комесар Јоханес Хан је Приштини дао срамну понуду у замену за укидање наметнутих такси на производе из Србије.

Он је, наиме, предложио да би се, ако Косово укине таксе, могло уклонити име Унмик из Цефта споразума и започети нови преговори Београда и Приштине о трговинским односима да би се разрешили неспоразуми настали због регистрација возила.

Конструктиван састанак

Кадри Весељи је на Фејсбуку написао да ће одлуке приштинских институција у вези са таксама бити донете у интересу грађана и у координацији са САД и другим међународним партнерима.

- Косово је одлучно у томе да заувек одржи своје стратешко партнерство са САД и то се никада се неће променити - написао је Весељи и додао да су имали "веома конструктиван састанак".

Он је раније рекао новинарима да је био иницијатор за доношење мере увећаних такси према Србији, али да су сада, након притиска САД, посланици његове странке након међународног притиска почели да мењају став о томе.

Тачи кидише на северни део Косовске Митровице. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА