Најновије

ШТА ЈЕ “УНИШТИЛО” СИРИЈСКИ 96К6 „ПАНЦИР-С1“: IAI Harop камиказа-дрон специјализован за ПВО системе (ВИДЕО)

Према подацима израелске војске њено РВ је успело да уништи најмање један хибридни ракетно-топовски ПВО систем сиријске војске „Панцир-С1“. Друго средство које је уништено највероватније је „Оса“, али за сада нема прецизнијих података који би ове тврдње и конкретно потврдили.Већина медија који се бави наоружањем и војном техником је навело да је оружје са којим је „скинут Панцир“ израелска крстарећа ракета, класе ваздух-земља „Далила“. Међутим, постоји велика вероватноћа да је операцију наводног уништења сиријског система ПВО извео дрон-камиказа IAI Harop.

IAI Harop (Фото: Јутјуб)

Шта је IAI Harop?

То је извиђачко-ударна беспилотна летелица. Њен развој је трајао у периоду од 2001-2005-године у конструкторском заводу „MABAT“, који се налази у оквиру израелског концерна Israel Aerospace Industries. Свој први тест-лет IAI Harop је извео крајем 2003.године на израелском војном полигону у пустињи Негев.

Ова беспилотна летелица је по први пут демонстрирана широј јавноости на сајму наоружања и војне технике Aero-India 2009. Сама летелица је конструисана на основу искустава претходног пројекта беспилотне летелице IAI Harpy. Опремљена је радаром и опто-електронским уређајем високе резолуције која покрива простор 360 степени око летелице.

Основна карактеристика ове извиђачко-ударне беспилотне летелице је њена двојна функција у погледу примене. Наиме, чим преко својих сензора детектује да је откривена од стране непријатељских ПВО система, она престаје да буде извиђачка беспилотна летелица. У том моменту се IAI Harop претвара у самонавођену камиказу и устремљује на циљ који емитује радарске таласе. При захвату циља самонавођена бојева глава користи и опто-електронски канал.

Летелица има велики аутономију лета приликом патролирања изнад одређене зоне где се очекује појава непријатеља. При захвату циља, њена извршна команда за напад није у потпуности аутоматска. Оператор који управља овом летелицом може да прекине извођење „камиказа-напада“, врати летелицу у место базирања или настави са операцијом патролирања.

IAI Harpy се лансира из транспортно лансирног контејнера који се налази на мобилној платформи-возилу.Треба нагласити да је ова беспилотна летелица посебно специјализована за борбу против непријатељских система ПВО.

Борбена примена

Поред примене у Сирији, ова летелица је по први пут употребљена у априлу 2016.године на Нагорно Карабаху. Наиме, азербејџанска војска је употребила IAI Harpy приликом неутралисања путничког аутобуса који је превозио јерменске добровољце. Том приликом је погинуло шест људи. Иначе IAI Harpy се по лиценци производи у Азербејџану.

Сателитски снимци места где је наводно уништен ПВО систем “Панцир-С1” (поставља се питање како је могуће да се “Панцир” није померао са истог места пуна 2 дана)

Техничко тактичке карактеристике:

Максимални долет: 1000км+
Брзина лета: 185 км/ч
Дужина летелице: 2,5 метара
Распон крила: 3 метра
Укупна маса: 135кг
Аутономија лета (ч): до 6 часова
Маса бојеве главе: 23кг ТНТ
Начин детекције циљева: Радар, опто-електроника.

Подсетник

20/21 јануара ове године РВ Израела је извело ваздушне нападе на територију Сиријске Арапске Републике. Циљ ових напада су биле наводне базе коју на територији ове земље користи Иран, преко војних организација Кудс и Хезболах. Нападнуто је десетак циљева око Дамаска, међу којима су били и положаји сиријске ПВО која је покривала ове базе. У нападима је употребљено више од 50 различитих типова високопрецизног оружја великог домета (крстареће ракете „Далила“, једреће авио-бомбе, бпл-самоубице). Сиријска ПВО је имала веома висок проценат успешности у којој је оборено око 40 ових објеката.

У Венецуели сукоби војске и демонстраната, пале прве жртве. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА