Најновије

"Уђе ли Хрватска у еврозону, Путин ће добити своје највеће оружје у ЕУ"

Руски економски утицај у Хрватској представља разлог због којег треба спречити Загреб да уђе у еврозону, сматрају западни политички аналитичари.

Путин (Фото: РИА)

Улазак Хрватске могао би да угрози не само стабилност еврозоне, већ и будућност саме ЕУ, тврди Теодор Карашик са америчког Лексингтон института.

Он је за "Евроњуз" навео да су Руси и руски председник Владимир Путин спасили Хрватску да не постане нова Грчка након афере "Агрокор".

Приходи "Агрокора" износе око 15 одсто бруто домаћег производа (БДП) Хрватске, а толико Лондон учествује у БДП-у Велике Британије. Пропаст компаниј могла је да уништи хрватску економију.

Са око 60.000 запослених у југоисточној Европи, те годишњом продајом од 6,5 милијарди евра, распад ове компаније могао је да изазове домино-ефекат финансијске нестабилности широм регије.

Захваљујући Путину, то се није догодило. Акција спасавања завршила је са одобравањем да две руске банке - Сбербанка и ВТБ - преузму 47 одсто удела у компанији.

Тако је, наводи Карасик, Путин добио посредан утицај на хрватску економију, и на највећу компанију у бившој Југославији. Затим је "Гаспром" искористио проруску политичку климу и потписао десетогодишњи уговор о испоруци милијарду метара кубних гаса Хрватској сваке године.

Будући да је 70 одсто тржишта покривено, Хрватска више нема потребе за даљим увозом. Хрватска је тако одвраћена од изградње алтернативне руте снабдевања гасом преко острва Крк, коју подржавају САД и ЕУ, а која је могла да поткопа руске енергетске интересе у Европи.

Карасик истиче да је хрватско правосуђе корумпирано.

Њега брине "једва прикривени руски утицај" и чињеница да је "Гаспром" понудио да откупи МОЛ-ов удео у хрватском гиганту ИНА, а сличне понуде стизале су и из "Росњефта".

"Хрватски гамбит" изгледа као део Путинове шире стратегије коришћења енергије као оружја у заокруживању Европе, сматра Карасик.

- Путинова стратегија тако се остварује у Хрватској, где је корупција правосуђа утрла пут руској финансијској и енергетској доминацији. Међутим, Европска унија и даље је изненађујуће благонаклоно гледа на могућност да улазак Хрватске у еврозону само ојача временску бомбу у виду Путинове пузеће субверзије ЕУ. У време кад је јединство ЕУ на тешком искушењу, а евроскептичне странке у успону широм континента, то би могло угрозити будућност Европске уније као пројекта - каже Карасик.

Трамп је омогућио Русији да победи САД без опаљеног метка. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Евроњуз, Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин у Храму Светог Саве

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА