Најновије

ХАРАДИНАЈ ПОКЛЕКАО: Косовски премијер се заиграо са таксама и откачио Америку! Преокрет на помолу?

Преокрет на помолу? Иако је косовски премијер Рамуш Харадинај пре два дана децидно утврдио да таксе ка Србији неће бити укинуте, његов шеф кабинета Авни Арифи јуче је најавио да би оне ипак могле да буду суспендоване.

Рамуш Харадинај (Фото: Јутјуб)

После сусрета америчког амбасадора у Приштини Филипа Коснета са Харадинајем и председником Скупштине Косова Кадријем Весељијем Косово ипак ближе одлуци суспендовању такса, чему у прилог иде и Арифијева најава. Он је рекао да влада Косова задржава став који је изнео Харадинај, али и да би могла уследити привремена суспензија на ограничен период, током којег би Косово и Србија интензивно радили на постизању коначног споразума.

- Ако постоји озбиљна спремност за разговоре, а они би могли да се планирају од 1. до 28. фебруара, могли бисмо одлучити да суспендујемо таксе у том периоду. Постоји један раније поменут модалитет да ако направимо брзи формат разговора, онда можемо обуставити таксе. На пример, ако је започет интензиван формат разговора - каже Арифи.

Остаје да се види када ће Косово прећи са речи на дела, а до тада министар спољних послова Ивица Дачић за "Блиц" каже да дијалога нема док то и не ураде.

- Ако Косово не послуша САД, мора да рачуна на последице. Тога су и они свесни. Само што морају да нађу начин како то да образложе својој јавности. Док се таксе не ставе ван снаге, ми не можемо наставити дијалог - каже Дачић.

Водећу улогу у решавању проблема око такса преузеле су САД, али професор Института за европске студије Слободан Зечевић каже да је и Немачка заинтересована да се реши косовски проблем.

Истакао је и да су интересантне Харадинајеве речи да "Приштина у суштини више не слуша никога и да је то њихова самостална одлука, да више нико нема утицаја на њих".

- Руководство косовских Албанаца је прешло један "поприлично дуг пут", они су се прво побунили против правног поретка Србије и Југославије и сада прелазе у нову форму побуне - сада се буне против међународне заједнице и права и против САД, које су им помагала свих ових година. Наводно, како ни Америка нема више утицаја на њих, постају нека врста међународног одметника у односу на међународно право и односе јер они себе сматрају државом. Биће интересантно да ли ће САД и ЕУ да их приведу правди, што се и очекује - рекао је Зечевић.

Вес Мичел одлази са функције

Помоћник државног секретара САД за европске и евроазијске послове Вес Мичел, познат као велики критичар Русије и руског председника Владимира Путина, подноси оставку након само 16 месеци на тој функцији. Стејт департмент је саопштио да ће Мичел напустити положај средином фебруара.

Мичел је, иначе, средином марта прошле године боравио у Београду и са српским званичницима разговарао о даљем напретку Србије ка чланству у ЕУ, наставку Бриселског дијалога и темама везаним за стабилност региона Западног Балкана.

Прочитајте ОВДЕ како је заменик руског амбасадора у УН одбрусио Пацолију.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

A пре само два дана…

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА