Најновије

ШОК НА НЕБУ! НЕШТО ЈЕ УДАРИЛО У КРВАВИ МЕСЕЦ: Људи широм света нису веровали својим очима! Све снимљено! (ВИДЕО)

Они који су у недељу увече гледали у небо, уколико су имали среће да буде ведро, могли су да виде "крвави Месец". Било је то помрачење Месеца након којег је сателит остао црвенкаст још неколико сати, али само они који су пажљивије посматрали ову појаву, могли су да виде да је у Месец ударио метеор. 

Црвени месец (Фото: Јутјуб)

Ударац метеора видели су многи посматрачи, чак и они опремљени аматерском опремом, али нису били сигурни да ли је кратки блесак светлости коју су уочили, била нека врста локалног феномена или нешто што има везе с Месецом. Стога су проверили виђено на два преноса помрачења уживо преко интернета. Један је снимао у Мароку, а други у Калифорнији. И изненадили су се кад су видели да су исти блесак светла забележиле обе камере, што значи да се "нешто", догодило на Месецу.

Вест је прво објављена на Редиту чији је корисник пријавио да је видео "мали блесак на Месецу" и пожурио да провери да је ли исто видео још неко. Сличан призор видели су и корисници из Марока, а о феномену је известио и Грифит опсерваторија из Лос Ангелеса.
 
Није било једноставно ухватити тај тренутак јер је метеорит био мален. Вероватно није био тежи од неколико десетина килограма и није се кретао брзо, па се појавио сасвим мали блесак, краћи од трептаја ока.

Упркос тим изазовима, више је људи успело да сними фотографије и видео-записе догађаја, а током следећих неколико дана вероватно ћемо научити много више о овом сићушном метеориту и другим ситним метеоритима попут њега. Ови објекти су премали за нас да их видимо помоћу телескопа, тако да једини начин да сазнамо више о њима кад су њихови судари јачи. Захваљујући овом судару, сазнаћемо више о томе какве су ситне стене и колико се често сударају планете и сателити нашег Сунчевог система.

Још у прошлом веку научници су знали када ће доћи крај света, а он је веома близу! Прочитајте ОВДЕ све о томе.

Извор: Курир/ Express. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА