Најновије

СРПСКА ПРОГЛАШАВА НЕЗАВИСНОСТ, ХРВАТИ ПОДРЖАЛИ СТАВ СРБА! Изетбеговић одмах одустао од жеље да мења име РС!

Представници свих политичких парламентарних странака у Републици Српској потписали су заједничку изјаву у којој су упозорили да ће Народна скупштина донети одлуку о будућем статусу РС у случају да Уставни суд БиХ прихвати могућу апелацију СДА о промени назива Републике Српске. Одлуку Срба да не дозволе никакве игре са будућношћу Српске подржао је ХДЗ и Драган Човић. Да ли због српског јединства и подршке Хрвата лидер СДА Бакир Изетбеговић нагло је повукао ручну поручивши да та странка за сада одустаје од иницијативе за промену имена Републике Српске.

Милорад Додик током прославе Дана Републике Српске (Фото: Јутјуб)

Подсетимо, Председавајући Председништва БиХ и лидер СНСД Милорад Додик изјавио је да Устав БиХ не дозвољава овакву врсту апелације, али да због ранијег понашања Уставног суда БиХ странке из РС изражавају потпуно неповерење према Уставном суду.

- Ако апелација буде поднета биће то флагрантно кршење Дејтонског споразума, а онда ће Народна скупштина РС одржати седницу на којој ће се донети одлука о статусу РС и даљем деловању српских представника у БиХ - рекао је Додик.

Он је казао да РС не пристаје ни на каква условљавања и да његова странка неће преговарати са СДА о формирању власти на државном нивоу све док Изетбеговић не саопшти да не намерава поднети апелацију о промени назива Републике Српске. Србе и Републику Српску подржао је председник ХДЗ БиХ Драган Човић. Он је поручио, коментаришући најаве СДА за подношење апелације Уставном суду БиХ о преиспитивању имена Републике Српске, како је име Република Српска уписана с тим именом од 1995. године и да иза отварања оваквог питања стоји неки други циљ. Према његовом мишљењу, тај други циљ би могла бити нестабилност или отварање расправа између представника два народа.

- Не улазим у то шта је била идеја Бакира Изетбеговића, али имам обичај рећи - нема бољег патриотизма од уставног у БиХ. Бојим се да је ово један од потеза које смо имали више пута, попут мобилизовања бошњачких странака око ревизије тужбе, иако смо знали да је то завршен чин, прича око Пељешког моста и слично. Штитити БиХ морамо, али то треба бити заједничка потреба свих политичких легитимних представника који су изабрани на изборима и наћи ћемо решења за сва питања. Ако је то само хир једног појединца или једне политике, бојим се да ће сваки завршити на сличан начин као до сада. Имамо штету, а то је неповерење које јача - казао је Човић.

Чим је сазнао да су Срби јединствени у одбрани Српске, али и за подршку коју је РС добила од лидера Хрвата и ХДЗ БиХ Драгана Човића, син Алије Изетбеговића и лидер СДА Бакир Изетбеговић је најавио да је СДА спремна да одустане од најављене иницијативе за промену назива Републике Српске, ако владајући СНСД у том ентитету БиХ у наредних шест месеци промени понашање. Да све буде још интересантније иза Српске је стао и дежурни непријатељ Милорада Додика Високи представник за БиХ Валентин Инцко. Он је поручио да је Изетбеговићева иницијатива неодговорна и контрапродуктивна.

Србија се наоружава до зуба. Стиже 90 нових моћних система. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Милорад Додик, српски члан Председништва Републике Босне и Херцеговине у емисији “Пресинг” на телевизији Н1.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА