Најновије

У РУСИЈИ ПРИМЕЋЕН “ЛЕТЕЋИ” ОКЛОПЊАК: Возило „Тајфун-ВДВ“ К4386 спремно за пријем у јединице ВДВ

У једној од фабрика руског војно-индустријског комплекса примећено је ново возило које је комплетирано за пријем у јединице ВДВ-а. Званичан назив возила је „Тајфун-ВДВ“ К4386.

Тајфун (Фото: bog-rata. com)

Оклопљена каросерија има троја врата, у коју се заједно са посадом може сместити до осам војника са личним наоружањем и опремом. Према руским стандардима, возило поседује балистичку заштиту у нивоу пете класе. Посебно је ојачан доњи свод возила који обезбеђује преживљавање у случају експлозије минско-експлозивног средства еквивалента 6 кг ТНТ-а. Возило је опремљено и са тзв. анти-трауматским седиштима, који спречава механичке повреде унутар возила услед дејства ударног таласа експлозије, могућег превртања и сл.

Ово оклопно возило је наоружано борбеним модулом на даљинско управљање мод. БМ-30-Д. Модул је наоружан аутоматским топом 2А42 у кал. 30 милиметара, и спрегнутим митраљезом ПКТМ калибра 7,62 милиметара. Топ се храни редеником капацитета 300 граната, док митраљез у борбеном комплету има 1.200 метака. Откривање циљева и њихова неутрализације се врши помоћу опто-електронског уређаја који функционише у два мода: ТВ и термовизија. Ово обезбеђује ефикасно извршавање задатака без обзира на доба дана.

Возило поседује мотор „Камаз“ снаге 350 „коња“. Захваљујући њему „Тајфун-ВДВ“ при пуном оптерећењу може да развије брзину по уређеном путу до 100 км на час да савлађује успоне од 30 степени и да форсира водену препреку дубине 1,9 метара. Капацитет резервоара обезбеђује прелазак раздаљине у до 1200км. Поседоваће способности за десантирање из војно-транспортних авиона породице Ил-76.

Поред ове куполе, развијена је и варијанта возила наоружана са минобацачем у калибру 82мм. То ће бити стандардно високо-мобилно самоходно средство ватрене подршке падобранским јединицама уколико наиђу на нешто јачи отпор.

Колики је број погинулих на обе стране у Донбасу прочитајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА