Најновије

ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА ИЗНЕНАДНОГ НАПАДА БАКИРА ИЗЕТБЕГОВИЋА? Укидају Српску јер Додик неће у НАТО!

Јасан и чврст став Милорада Додика, председавајућег Председништву БиХ, да је НАТО на страни непријатеља, да никако није неутрална страна и да је чланство БиХ у тој организацији за њега потпуно неприхватљиво био је и више него довољан повод да странци преко својих послушника у Федерацији поново ударе на Републику Српску. Циљ напада је да дестабилизују и потпуно униште Српску!

Додик (Фото: Јутјуб)

Нови напад је извела странка Бакира Изетбеговића - СДА, која је у среду без икаквог повода најавила да ће преко својих представника у државним институцијама покренути правну процедуру пред Уставним судом БиХ ради одузимања имена РС јер се њиме, наводно, дискриминишу Бошњаци и Хрвати. Милорад Додик је одмах поручио да је Српска уставна категорија и да њено име не може бити доведено у питање. Он је упозорио да је захтев за промену имена РС истовремено и позив на раздруживање тог српског ентитета од БиХ.

Тим поводом се огласила и Русија, са предлогом да се хитно одржи ванредна седница ПИК-а.

Из Амбасаде Руске Федерације изразили су забринутост због намере СДА да доведе у питање дејтонско име једног од ентитета БиХ и упозорили да такве иницијативе угрожавају процес националног помирења.

Срђан Перишић, саветник за политичка питања Милорада Додика, председавајућег Председништву БиХ, каже да иза најновијег удара на Српску стоје исти људи који су месецима покушавали да је дестабилизују организујући протесте.

- Све ово долази из истих западних центара моћи. Готово девет месеци одржавале су се демонстрације, имали смо претходно нападе на МУП да је паравојна формација. Имамо сада и немогућност формирања власти на нивоу БиХ, видимо да се, иако су од избора прошла готово четири месеца, савет министара још није формирао и Републику Српску отворено уцењују уласком у НАТО. Ако ми прихватимо улазак у НАТО, биће формирана нова власт, у складу са резултатима избора 7. октобра. То је јасна уцена. И сада имамо најновији притисак, да ће покушати да промени назив Српске на суду. Проблем бошњачке елите је то што су им главни партнери странци, а не Срби са којима живе. Тако је од 1995. године. То води ка дестабилизацији БиХ, упитан је опстанак Босне сада. Власт у Српској је реаговала оштро на провокацију, која се јасно доживљава као непријатељски чин - објашњава Перишић.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да је ово наставак ратне политике бошњачког руководства, за који се овога пута користе мирнодопска средства, али који има исти циљ - уништавање Републике Српске и уношење страха међу српски народ. Према његовим речима, постоји могућност да је бошњачки политички врх добио подршку за тако нешто од турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, али је уверен да званичне структуре САД, водећих европских држава и Русије тако нешто не подржавају.

- Сматрам да би било добро да се Милорад Додик обрати председницима САД Доналду Трампу, Русије Владимиру Путину, председнику Кине и европским лидерима и да им укаже да бошњачки неодговорни лидери гурају БиХ у сукобе и парализу - каже аналитичар.

Изетбеговић одустаје од иницијативе ако СНСД промени понашање

СДА је спреман да одустане од најављене иницијативе за промену назива Републике Српске ако владајући СНСД у том ентитету БиХ у наредник шест месеци промени понашање, изјавио је јуче лидер те странке Бакир Изетбеговић, не искључујући притом могућност да дође до кризе у БиХ. Након јучерашње најаве да ће СДА пед Уставним судом покренути иницијативу за промену имена Републике Српске, Изетбеговић објашњава да тај ентитет није само српски, већ је и бошњачки и хрватски, као и ентитет свих осталих грађана.

- Недвосмислено је јасно како су Бошњаци и Хрвати грађани четвртог и петог реда у РС, односно да се над њима влада - навео је Изетбеговић.

Вулин: Само јединствено!

Министар одбране Александар Вулин рекао је да се на овакав напад на само биће Републике Српске мора одговорити јединством.

- Наравно да је то правно апсолутно немогуће, пошто је Уставом Босне и Херцеговине јасно одређено име ентитета који се зове Република Српска. Не можете ви одлуком Уставног суда мењати сам Устав. Али сам веома забринут због ове иницијативе, не зато што она може да укине Републику Српску - не може, већ зато што говори о веома лошим намерама према Републици Српској и према Србима који живе у Босни и Херцеговини - рекао је Вулин.

Свет клизи право у трећи светски рат, а који је разлог због ког ће светске велесиле кренути у окршај прочитајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА