Најновије

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ГДЕ СУ ОРГАНИ?! Појавио се снимак из болнице у Краљеву кад проналазе 13 мртвих беба у замрзивачу

Озлоглашене замрзиваче у Краљеву у ком су, како је утврђено, три године "почивала" тела мртворођених беба, њих 13, снимио је Радиша Павловић, из Комисије за нестале бебе. Павловић је био у друштву републичке инспекторке за здравство, коју у једном тренутку позива да приђе и да види изблиза, како се чује на снимку, питајући је "можда је теби то мука"?.

Ужас... (Фото: Јутјуб)

Како тврди Радиша Павловић, на списку мајки беба из фрижидера налази се и жена коју је немогуће пронаћи. Она не постоји, не води се у систему са генералијама из  болничких књига, а њена беба је наведена као живорођена. Полиција још није успела да је пронађе, како истиче Павловић.

Како се види и чује на снимку, Радиша Павловић пита медицинског радника који је отворио замрзивач, "како ви водите овде стање у замрзивачима, сад да дође неко да вас пита за затечено стање, чија су то деца"?.

Ми то не бацамо!

Мушкарац после паузе одговара: "Ми то не бацамо, то се чува, оне су ту до даљњег". Павловић је покушавао да открије шта је рађено са бебама из ових случајева у претходном периоду. На питање да ли имају уписана имена родитеља на кесама, мушкарац одговара да их имају у протоколима.

Медицински радник "претура" по телашцима увијеним у црне кесе, преко којих су залепљени папири. Проналази тело из 2016. године, које је, изгледа, ту и најдуже.

- Такође, за још две бебе не постоје сагласности њихових родитеља да их болница сахрани. Укупно, то су три проблематичне бебе, уз ону са депоније, чији је случај још отворен - наводи Павловић.

- Директор Опште болнице у Краљеву Мрвић је тврдио да имају сагласности за све бебе, али ја тврдим да немају. Увид у документацију који смо ми имали показује да за све бебе фале спроводнице леша. Полиција ће да испита и да ли је болница предложила да ли ће она да одради сахрану и збрињавање или су то родитељи сами рекли да их то не интересује, као што је то тврдио Мрвић.

Према Павловићевим речима, постоји лекарска документацију са именом и презименом једне мајке "која је родила дете које је удахнуло ваздух", али је касније кроз лекарску документацију проглашено мртвим. Сумњамо, пошто не можемо да је нађемо, да се њен идентитет доводи у питање. Идентитет осталих је утврђен и са њима ће бити обављен разговор.

Сумњамо да је у питању штек

- Ми сумњамо да је у питању штек, јер приликом порођаја мајкама се, у највећем броју случајева који смо ми истраживали, даје наркотик долантин, који непосредно пре порођаја преко пупчане врпце директно утиче на бебу. Он може да умртви бебу преко врпце. Дете приликом рођења не показује јасне знаке живота и као такво може да се прогласи као мртворођено. Онда ту живу бебу пренесу на друго одељење и заведу је под туђим именом, у ствари украду. Они имају устаљену праксу убеђивања родитеља да оставе бебу болници да је сахрани. Ми из удружења имамо мајке које тврде да су им лекари говорили "Ви сте млади, имаћете још деце, немојте да се сећате, вама ово не треба, ово ће болница да збрине" - тврди Павловић.

Што онда чувају бебе?

Сврха беба из замрзивача је да се оне дају, наводи даље Радиша Павловић, ако родитељи ипак инсистирају да сами сахране дете. Зато смо и инсистирали да се обаве разговори са родитељима. Ако је таква прича о болничком збирњавању пласирана и родитељима беба из замрзивача, онда је болничко особље свесно и са умишљајем обмануло родитеље, јер бебе нису сахранили. Ако су рекли да ће их сахранити, а нису, зашто их нису поново обавестили? Дужни су били да обавесте и Центар за социјални рад - сматра Павловић.

Павловић инсистира да се саслушају мајке и испитају све околности.

- Са републичким инспектором смо гледали пре седам дана документацију. Полиција ће испитати родитеље и проверити да ли су они били свесни свих околности које су се тада одиграле. Када им је саопштено да им је беба умрла, на који начин, ко им је саопштио... - наводи Павловић.

Обдукција

Ни на једној беби, тврди Павловић, није одрађена комплетна обдукција.

- Нема тога у медицинској документацији. Ако нема документа, морало би се да се зна шта је са органима, колико су развијени и тешки. Не постоји ниједан документ о томе и да ли су органи у њима. Не постоји пун обдукциони налаз и шта је са органима, питање које упућујемо одговорнима у болници.Спаљивали су бебе у "каубојским спалионицама" за које никада нису имали дозволу. На основу ког закона су смели да спаљују бебе, када је од родитеља тражена та сагласност? Да ли су из болнице убеђивали мајке да им препусте бебе, то такође тражимо да полиција утврди - пита се Павловић.

Он каже да ће наредних дана тражити поново састанак са министром Лончаром, "да не дозволимо више никоме у држави да покрива овакве ствари".

- Председник Вучић је јасно рекао ће похапсити криминалце и да нема заштићених. Ми се надамо да ће тако бити и позивамо се и на Вучића да истерамо све до краја - наводи Павловић.

Како је раније рекао др Зоран Мрвић, директор Опште болнице у Краљеву, не ради се о украденим бебама, већ умрлим на порођају, над којима је урађена аутопсија и које су уписане у све општинске књиге, а њихови родитељи нису хтели да их преузму. Он додаје да су то тела беба које су у последње три године преминуле на рођењу у тој болници.

Према речима Предрага Терзића, градоначелника Краљева, спалионица је монтирана и чека се сагласност Министарства за заштиту животне средине за спаљивање.

Нуклеарне ракете из Пољске и Румуније стижу у Москву за само неколико минута-Русија спрема одмазду! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА