Најновије

ВЕНЕЦУЕЛАНСКИ ДИПЛОМАТА У СРБИЈИ: САД раде исто као у Либији и Сирији

Отправница послова Венецуеле у Србији, Дија Надер де ел Андари, изразила је наду да ситуација у њеној земљи неће бити решавана војним путем и да ће се поштовати међународно право, суверенитет једног народа и његова воља.

Венецуела (Фото: Pixabay)

Она је, у интервјуу за Спутњик, рекла и да се боји "оног што могу да ураде амерички империјалисти".

Према њеним речима, ово што се дешава у Венецуели није политичка криза, већ је реч о последицама једне економске кризе која је, каже, индукована и наметнута од стране САД и земаља ЕУ, за које наводи да тренутно у Венецуели крше начела међународног права.

"Ради се о нечему што је почело пре доласка председника Николаса Мадура на власт, још за време Уга Чавеса, када је против нас почео да се води рат на више нивоа. Ово данас што видимо је да САД, без икаквих маски, без сакривања, покушавају да свргну владе, па тако и нашу", каже Ел Андари.

Напомиње да су 20. маја прошле године одржани председнички избори на којима је Мадуро сасвим легитимно победио, а да је 10. јануара ове године положио председничку заклетву, чему су присуствовали представници 90 држава.

"Као и моја влада, ја венецуеланску опозицију која зове на инвазију, на директну интервенцију у Венецуели, сматрам издајницима из простог разлога што је тог 20. маја председник Мадуро изашао на изборе које је сама опозиција захтевала и скоро седам милиона венецуеланских грађана је гласало за председника Мадура", каже она.

Ситуацију у којој се Венецуела сада налази је, наводи, управо опозиција у земљи, заједно са САД, желела да призове "као што се десило у Либији и Сирији".

"Ствара се једна врста владе у иностранству и онда државе као САД и ЕУ утичу на друге земље у свету да почињу да их признају. Ако погледате шта се дешавало у Сирији, Либији, видите да САД не поштују ниједну међународну институцију, њих ништа не интересује. Није важан ни вето пред Саветом безбедности УН. Оне увек раде оно што желе", каже Ел Андари.

Упитана да ли ово што се сада дешава у Венецуели сматра завршним чином промене режима од стране САД у државама Латинске Америке, одговара да су "сви кораци већ примењени на примеру Венецуеле и нису успели да постигну оно што су желели, па ни у том последњем када су покушали да убеде оружане снаге да се окрену против свог председника и да изазову војни удар".

"Свашта су они покушали да постигну у Венецуели, али нису успели у томе... Управо то ме и плаши, бојим се шта још могу да смисле, шта још може да им падне на памет да тај северноамерички империјализам примене на нас у Венецуели", закључује отправница послова те земље у Србији.

Како је Мадуро понизио Трампа, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мадуро протерује америчке дипломате

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА