Најновије

"ОПКОЉЕНИ": Албанци миц по миц отимају северну Митровицу, а иза агресивних потеза Приштине крије се паклени пројекат!

Миц по миц, пред очима Срба, Србије и Међународне заједнице, Албанци, тихо, али агресивно, спроводе у дело свој план за отимање Косовске Митровице.

Тачи и Харадинај (Фото: Твитер/Принтскрин)

Детаљно разрађен и покренут одмах након што је косовски председник Хашим Тачи обзнанио идеју о "корекцији граница", тај план има само један циљ - потпуно преузимање српског дела града - и административно и фактичко. На другом нивоу, то је и својеврсна порука Србима који тамо живе.

Неколико је корака које су Албанци повукли у последњих шест месеци, а који недвосмислено показују да се увелико одвија покушај укидања северног дела града над којим одувек Срби имају контролу. У коначници, према идеји албанских лидера, Косовска Митровица би требало да буде једна целина, са Албанцем као градоначелником на челу, а читав простор, под диригентском палицом такозваног господара Косова, актуленог председника косовске скупштине Кадрија Весељија, да претрпи и значајне физичке промене кроз спровођење такозваног пројекта Нова Митровица. Срби из Косовске Митровице остали би практично "опкољени" у том најновнијем албанском пројекту.

Али, кренимо редом.

У првом кораку, када је Тачи јавно изговорио да је његов циљ корекција граница и када су отворене приче о подели, остало је нејасно да ли та идеја укључује све четири општине са српском већином на северу Косова (Звечан, Зубин Поток, Лепосавић, северна Митровица). Нико, ни у Приштини, ни у Београду где се такође помињало такозвано разграничење није отворено говорио о статусу Косовске Митровице, града подељеног по етничкој лини на јужни и северни део природном линијом разграничења - реком Ибар.

Упад на српску територију

Ствари су, међутим, добиле ново лице након упада специјалних јединица косовске полиције РОСУ на север града у новембру прошле године. Драконске таксе на српске производе од 100 одсто које је увела Приштина, тај насилни упад, као и хапшење Срба које Приштина сумњичи за убиство Оливера Ивановића, довеле су до тога да косовски званичници полако почну да отварају карте.

С једне стране, показало се да без последица могу да крше постигнуте договоре и силом упадају на територију са већинским српским становништвом, а са друге стигао је својеврстан захтев за уједињењем Митровице, скован у јужном делу града од стране тамошњег градоначелника Агима Бахтирија.

Скупштина општине јужна Митровица, претежно настањене Албанцима, у новембру је подржала Бахтиријеву иницијативу да се од привремених приштинских институција затражи измена Закона о административним границама између локалних заједница с циљем спајања северног и јужног дела Митровице.

Ова иницијатива, чији је идејни творац Бахтири, дошла је у вакуму насталом када су четири градоначленика српских општина поднели оставке због неслагања са драконском и репресивном политиком Приштине и када је, северне Миторвица практично остала обезглављена. У првом тренутку иницијативна је деловала шаралтански.

Председник Српске листе Горан Ракић и донедавни градоначелник северног дела Косовске Митровице, рекао је да декларација о уједињењу два дела Митровице коју је донела општина јужна Митровица нема никакву правну основу. Ни Албанци нису подржали Бахтирија, или су се само правили невешти. Портпарол приштинских институција Доњети Гаши рекао је тада да приштинске институције не знају ништа званично о иницијативи Бахтирија. И у АКР, странци шефа косовске дипломатије Беџета Пацолија, којој припада Бахтири, рекли су да је реч "о индивидуалној иницијативи". Таква одлука, ценили су стручњаци, незаконита је јер није у надлежности једне општине.

- У име грађана, у име оних који не могу да се врате у своје домове, али и у име оних Срба који су незадовољнни паралелним српским институцијама. Петицију су, дакле, подржали и Срби. Захтевам да се ова петиција усмери према надлежним институцијама и да се одлука о статусу јединственог града, без националних разлика, донесе што пре - поручио је Бахтири говорећи о петицији коју је потписало 16.000 грађана.

Занимљиво је да Бахтири истиче како међу потписницима практичног "брисања" северне Митровице има и Срба.

Међутим, три месеца касније, идеја неког ко се у првом тренутку учинио као, просто бахат, сада је званична политика Приштине, иза које је стао и Хашим Тачи.

Тачи је, ових дана боравећи у Давосу написао на Фејсбуку да се састао са Бахтиријем, те да су закључили да су "грађани рекли своју реч", такође реферишући о петицији. Поручио је и да је сада време да "делују институције, влада, скупштина и председник", чиме је фактички тај задатак преузео на себе, а Приштина пре Београда објавила своје планове са Митровицом: желе целу за себе.

Говорећи о територијалном разграничењу са Србијом, рекао да ће Митровица, Трепча и Газиводе остати део Косова и након евентуалног потписивања свобухватног споразума о нормализацији односа Београда и Приштине.

План господара Косова

Круна ове агресивне идеје требало би да буде такозвани пројекат Нова Митровица, који је уочи читавог процеса обзнанио управо Весељи. Контроверзни председник косовске скупштине представио је недавно план за "велике инвестиције" у околини Косовске Миторовице. Градња вишеспратница, паркова и школа, уређење корита реке, обнова стадиона... Међутим, план одразумева радове и са леве и десне обале Ибра. Другачије речено, простире се на територију севера Косова.

Конкретно, овај пројекат се, с једне стране, протеже од Митровице до Бошњачке Махале (у северном делу Митровице) и Звечана, а са друге стране наставља се на села Зупче и Кошутово. Обухвата и села Суви До, Гушавце и Винарце, у близини реке Ибар, али и у њиховој дубини.

Да би се тај план реализовао, цела област морала би да буде проглашена за високу грађевинску зону. Дакле, под кринком добре намере и унапређења читавог града, (јер ко би одбио инвестицију?) Весељи је планирао да северну и јужну Митровицу увеже новцем и тиме обавеже обе стране на уједињење.

И у Београду су ову његову иницијативу брзо прозрели. Како је тада за "Блиц" рекао министар спољних послова Ивица Дачић причом о инвестицијама Албанаца у Косовску Митровицу Приштина покушава да оствари продор на север Косова.

- То није могуће док се не реши питање Заједнице српских општина, навео је тада Дачић.

Шта заправо хоће Албанци

Стефан Сурлић, докторанд и асистент на Факултету политичких наука Универзитета у Београду објаснио је разлоге због којих се Тачи сада одлучио да подржи идеју која је иницијално представљена као Бахтиријева.

- Тачи подржава идеју о уједињењу Митровице из два разлога. Прво, да уочи наставка преговора афирмише тему која ће потиснути домаће незадовољство евентуалним укидањем такси. Друго, да поново оживи предлог разграничења у коме по његовој замисли Митровица и Газиводе остају на Косову, док би остатак севера потпао под контролу Србије - каже Сурлић.

Сурлић додаје и да уједињење Митровице значи потпуно одустајање од формирања Заједнице српских општина, али и корак даље - умањивање досадашње аутономије коју Срби уживају у складу са Ахтисаријевим планом и важећим законима Приштине.

Бахтири хоће да буде султан

Тачан захтев који је Бахтири изнео, заправо и звучи помало лично, као што су му у првом моменту замерили из врха тзв Косова. Наиме, све је почело када је он на свом Фејсбук профилу написао: "Време је да исправимо грешке и да повратимо северни део града а да ја будем градоначелник 'уједињене' Митровице."

"Ја да будем градоначелник", у тој реченици звучније је од идеје о уједињењу, те је било лако подсмехнути се и одбацити иницијативу.

Ипак, сада постаје јасније да је, сасвим могуће, то и био дугорочан план косовских званичника: пласирати идеју тако да јој се не прида превише значаја, али истовремено "убацити црва".

Прочитајте ОВДЕ може ли Србија открити праву истину о крвавом распаду Југославије коју скривају фиоке УН?

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Тачи: Газиводе, Северна Митровица и Трепча ће бити део ,,републике Косова''.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА