Најновије

Да ли ће протести у Београду и широм Србије довести до ванредних избора? Ево одговора

Избори ће бити одржани у редовном термину, следеће године на пролеће. То сматра Владимир Пејић, директор Агенције за истраживање јавног мњења "Фактор плус", у одговору на питање колико протести и побуна грађана на улицама може да утиче на одлуку председника Србије Александра Вучића приликом доношења одлуке о расписивању ванредних републичких избора.

Протести "1 од 5 милиона" у Београду (Фото: Јутјуб)

Александар Вучић је јуче негирао да у Србији постоји политичка криза и навео да избори у таквим ситуацијама увек дају најбољи одговор.

- Све те политичке странке које учествују на изборима, плус да добију све гласове људи који излазе на изборе у Словенији, што је око 1,1 милион људи, опет не би победили. Толика је то криза - рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са председником Словеније Борутом Пахором.

Вучић је додао да избори дају најбољи одговор.

- А листа странке чији сам председник увек на изборима добија све више гласова, а они све мање. Сада су у слободном паду. За неколико недеља са 16 су спали на 12 одсто. Јер људи нису за дреку и буку него за озбиљну политику - рекао је Вучић.

Коментаришући наведени пад опозиције, Владимир Пејић каже да не верује ни у горњу границу која је наведена у смислу подршке грађана “Савезу за Србију”, као ни у тако драстичан пад.

– Никада не коментаришем резултате које представљају друге агенције. Фактор плус је Савез за Србију измерио на 14 одсто око Нове године. Ускоро излазимо са најновијим истраживањима, где очекујем да успон или пад, свакако, не буду у тако драстичном односу, 16 наспрам 12 – истиче Пејић.

Према његовим речима, избори ће се одржати у редовном термину, на пролеће следеће године, и то, како каже, не зависи од протеста, у овом тренутку.

– Осим у случају ванредних околности, референдума због Косова, рецимо, избори су, уверен сам, свакако планирали за следећу годину. Не видим разлога да Вучић убрза ту одлуку, јер им је лакше да сви избори буду заједно одржани – сматра Пејић.

Он напомиње да у контексту утицаја протеста на изборе, може се рећи да уколико је процена да ће протести утихнути, то није разлог за бригу владајуће коалиције, а ако дошло до ескалације, протест би се омасовио а подршка владајућој коалицији би пала.

– Такође, бојкот избора би био разлог због којег би Вучић одлучио да не расписује превремене изборе. Дакле, колерација између протеста и одлуке о изборима постоји, али сам у старту мишљења да ванредних избора неће бити, па ми је тешко да разлажем ту тему даље – сматра Пејић.

Упитан о перспективи протеста, односно да ли ће се они омасовити и одржати и до редовног изборног циклуса, директор агенције Фактор каже да би за омасовљење протеста морали да постоје јасни политички захтеви и ставови.

– Имамо читав микс разлога због којих се излази на протесте, а мало је захтева осим оних општих, који подразумевају оставку Вучића. Неопходан је јединствен став, рецимо, став у вези са Косовом, Европском унијом и економским питањима. Политичке странке морају да стану иза тога, морају да буду храбри и да изађу пред народ са јасним ставовима. Морају се дефинисати ствари које би можда биле прихватљивије и Вучићевим гласачима, јер, видите, подршка председнику државе је и даље на врло високом нивоу – закључује Владимир Пејић.

У штампи под контролом власти већ неко време се наводе датуми у марту или априлу, који падају у недељу и када би могли да се одрже превремени парламентарни избори.

Шешељ упозорава да кључни криминалци и даље седе у Влади Србије. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Протести “1 од 5 милиона” у Београду

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА