Најновије

ХАРАДИНАЈЕВА ИГРА НА СВЕ ИЛИ НИШТА: Шта се крије иза агресивних ставова косовског премијера и може ли он да изазове кризу на Косову?

Неће бити укидања такси, нема промене граница, нема размене територија, нема извршних овлашћења за ЗСО... Овако укратко изгледа "песмица" коју последњих месеци, у круг, врти косовски премијер Рамуш Харадинај. Таквим ставовима, којима је отворио фронт са западним земљама, па и САД, које су највећи промотери косовске независности, Харадинај практично покушава да сакупи поене на домаћем терену.

Рамуш Харадинај (Фото: Јутјуб)

Да ли ће то значити његово политичко самоубиство, тек ће се видети, али онај ко пажљиво посматра види да је Харадинај заиграо на све или ништа. Наиме, како сада стоје ствари у Приштини, сваки потез који би довео до седања за сто са Београдом, а камоли неког договора у потпуности би истиснуо Харадинаја из игре. Његова ионако мала, и прецизно, једноцифрена подршка коју је зарадио на претходним изборима и коју је успео да капитализује у премијерску функцију - могла би да нестане за трен ока. Осим, уколико не успе да се екстремнијим деловима јавности наметне као најбољи избор - избор против Србије, поделе, договора, притисака међународне заједнице.

Управо због тога је његов наступ толико екстреман и управо због тога се тако отворено супроставља међународних заједници, САД, али и својим коалиционим партнерима и политичким сарадницима, Кадрију Весељију и Хашиму Тачију.

Извор из косовске скупштине, добро упућен у прилике у Приштини, каже да је Харадинај свестан да уколико се наставе преговори са Београдом и дође до неког договора, испада из игре. Због тога он покушава да утиче на процесе који би могли да доведу до пада владе и избора, на којима се нада да би успео да капитализује своје екстермне иступе.

За сада је извесно да озбиљни проблеми у владајућој коалицији на КиМ постоје и да је раскол између Харадинаја и косовског председника Хашима Тачија све видљивији, а утисак је и да ће му највећа владајућа странка на чијем је челу Кадри Весељи, окренути леђа.

По сопственом признању, његова влада би могла да падне до краја недеље, што би требало да значи и расписивање нових избора. Ипак, ствар нису тако једноставне.

Наиме, “у игри” су и други учесници у политичком животу којима они нису први избор, али не би имали ништа против реконструкције којом би Харадинаја, практично, “избацили” из те исте игре коју већ неко време покушава да управља у складу са сопственим интересима.

Са Западом се отворено завадио, али све је јасније и да за оно што је претходних дана радио нема подршку ни Хашима Тачија, као ни првог човека Демократске партије Косова (ДПК) Кадрија Весељија, који су се мање или више директно сагласили да би таксе на робу из Србије требало у најмању руку суспендовати.

Шта се заправо дешава у Приштини?

Извор из косовске скупштине наводи да сада на површину само испливавају сукоби који стално тињају између косовског председника и премијера.

- Харадинај не дозвољава укидање такси јер зна да би то отворило пут дијалогу, а онда он испада из игре. Зато се нада да ће свим овим потезима довести до расписивања нових избора, на којима наравно очекује да ће добити више него што је добио на онима 2017. године, где да није ушао у коалицију ништа не би могао да уради сам - прича извор.

Међутим, како наводи, не треба у свему овоме занемарити Хашима Тачија.

- Тачи није наиван, није за изборе, али јесте за реконструкцију владе, и то је карта на коју рачуна. Ту би у игру могла да уђе, односно да се поново врати ДСК Исе Мустафе, тренутно највећа опозициона странка, која је била Тачијев коалициони партнер у претходном сазиву парламента. Једни разлог што нема реконструкције је то што ДСК, ако улази у реконструисану владу, очекује велики део “колача” за себе - прича извор.

У суштини, ДСК је једина странка, поред Харадинајеве Алијансе за будућност Косова (АБК), којој би избори у овом тренутку одговарали.

- Ово је Харадинајева борба на све или ништа. Он дефинитивно има популарност, коју мисли да би могао да капитализује на изборима, али то није исто што и рејтинг странке на чијем је челу, и питање је колико би заправо могао да добије. Оно што је сигурно, могао би поново да буде “језичак на ваги”, али не и стожер неке нове владајуће гарнитуре - прича извор.

Да је чврст у свом ставу када је реч о таксама на робу из Србије Харадинај је поновио још једном данас, практично рекавши да би, чак и да се распадне владајућа коалиција, ова мера остала на снази до избора нове владе.

- Што се тиче распада коалиције и потенцијалних избора, порез остаје до јуна - упозорио је Харадинај, указујући на рокове који су потребни од расписивања избора, преко њиховог одржавања до формирања нове власти.

Такође, поновио је да му је предлог председника косовске скупштине Весељија о привременом укидању пореза на српску робу неприхватљив. Међутим, како преносе приштински медији, избегао је да одговори на питање да ли се осећа изданим од странака партнера у владајућој коалицији.

Да је разлаз могућ Харадинај је сугерисао и јуче, када је у интервјуу за “Сyри.нет” рекао да због притиска око одлуке о увођењу такси на увоз робе из Србије и БиХ, “влада коју водим може пасти до краја ове недеље”. Казао је и да се избора не плаши, и да до њих може доћи и врло брзо због повлачења ДПК из владајуће коалиције.

- Не знам ко ће ме срушити, а ко уздићи у политици - истакао је он.

Прочитајте ОВДЕ ко каже да Харадинај није свестан ситуације у којој се налази.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Харадинај тражи Рамбује 2.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА