Најновије

''ЈЕДИНО ДА НАТО ОКУПИРА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ'': Цена уласка БиХ у Алијансу

Универзитетски професор Ненад Кецмановић сматра да не постоји други начин на који би БиХ могла да уђе у НАТО, осим да Алијанса окупира Републику Српску, али и указује да је то мало вероватно јер више није 1992. година и глобални концепт се променио.

Изетбеговић и Столтенберг (Фото: Јутјуб)

Он је подсетио да, ако се погледа уназад, многе ствари су пролазиле мимо става српског народа, почевши од сецесије БиХ.

- Свашта је могуће, па и то да НАТО интегрише БиХ тако што ће окупирати Српску. Међутим, ово више није 1992. година и глобални концепт се променио - рекао је Кецмановић за Спутњик.

На питање да ли постоји било који формално правни начин на који би БиХ ушла у НАТО, ако то не одобри Република Српска, Кецмановић каже:

- Сем да окупирају Српску, не знам како на други начин могу да постигну да Српска добровољно уђе у НАТО.

Осврћући се на чињеницу да неколико месеци након избора БиХ још чека на формирање Савета министара и да се именовање Зорана Тегелтије за председавајућег Савета условљава усвајањем Предлога годишњег националног програма за НАТО, Кецмановић каже да су узајамне блокаде хронично стање у БиХ.

- Рекао би човек, тамо је вечито неки џумбус, али када одете, видите да ствари нормално функционишу, посебно када је реч о Републици Српској - нагласио је Кецмановић и указао да је Српска у унутрашњој подјели релативно национално хомогена, а да проблеми настају у Федерацији БиХ.

Он је напоменуо да се то се могло очекивати, јер су несугласице дуго камуфлиране разним манипулацијама са стране.

Када је реч о Македонији, Кецмановић наводи да су се Македонци увек прилагођавали и правили уступке албанској мањини, па су својом кооперативношћу довели до ситуације да је могуће ово што се десило - да уђу у НАТО.

- Ако прихватите улогу да јачи може да тлачи, онда улазите у простор у којем нема краја попуштању. Српска у тој ситуацији пружа одлучан отпор, користећи дипломатска средства, тражећи упориште и подршку на другој страни - рекао је Кецмановић.

Како Хашки трибунал уништава српске доказе, погледајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Бивши НАТО официр: Да сам Србин, борио бих се против НАТО-а

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА