Најновије

ЗЛОЧИН НАД ПРАВДОМ СЕ НАСТАВЉА: Хаг уништио доказе, да би Србе осудили за Маркале

Уништавање кључних доказа у Хашком трибуналу, изгледа, постаје пракса. Након што је Дик Марти још једном потврдио да су уништени главни докази о илегалној трговини албанских терориста људским органима, у тзв. "Жутој кући", слична потврда стиже и за сарајевску пијацу Маркале.

Хашки трибунал (Фото: Јутјуб)

Поломљени су остаци мина – два кључна материјална доказа, за злочине на Маркалама. Правни тимови Радована Караџића и Ратка Младића тврде да је то учињено плански.

Последња хашка срамотна "иновација" - трајно оштећење кључних доказа – стварних или наводних! У депоу секретаријата Трибунала где су чувани, поломљени су стабилизатори пројектила наводно испаљених на Маркале у фебруару 1994.-е године и у августу 95.-е. Десило се то након што су, у предмету Караџић, вештаци одбране Зорица Суботић и Миле Попарић доказали да се остаци пројектила донесени у Трибунал разликују од оних фотографисаних и снимљених у кратерима на Маркалама и тиме оборили тезу Тужилаштва о кривици Срба.

"Кад Зорица Суботић излази да вештачи уочава да је на мини која је била везана наводно за Маркале два померен тај део којим се причвршћује за основно пуњење и он је био сада слободан. Окретао је како сте хтели. Тужилаштво или неко из Трибунала је одлучио те доказе да уништи јер је морала да се спречи брука", рекао је адвокат Бранко Лукић, бранилац генерала Ратка Младића.

А онда је, исти поступак спрјечавања бруке и прикривања тужилачке манипулације наводним доказима, поновљен и са пројектилом којег су доводили у везу са Маркалама 1! И то у предмету Младић!

"Ми смо питали сведока Тужилаштва, како може то да се уради. Сведок који је искусан радио је у контрадиверзионој заштити у Сарајеву, Сеад Туркушић, је рекао ни на какав начин сем да неко узме кључ и окрене физички. Значи, човек мора да уради то да би се ослободио тај део стабилизатора мине и то је урађено у Трибуналу", тврди Лукић.

Ти фантомски остаци пројектила, били су кључни - оптужујући за Тужилаштво, док манипулација није откривена. А након тога - кључни ослобађајући за оптужене и за доказивање сарајевско-хашке диверзије. Жалила се одбрана, тражила истрагу и адекватне санкције за починиоце. Но Трибунал је кривично дело уништавања доказа унутар својих зидина, прећутао! И заташкао! Ту “мисију” и данас настављају!

Адвокат Горан Петронијевић открива и нове примере свјесних хашких манипулација. Тужилаштво је од одбране скривало доказе, иако је обавезно да им још и пре поступка обелодани све, поготово оне ослобађајуће. Због тога је само у предмету Караџић, одбрана више од 170 пута писала притужбе. А судско веће их, немајући куд, прихватало!

"Правило је било у принципу овако да обелодане доказ који може да нам користи тек када ми изгубимо право да га користимо у поступку тј. када прођу наши сведоци који су везани за тај догађај, преко којих можемо увести тај доказ. Да је једна трећина тих доказа уведена на време верујемо да би пресуда била сигурно ослобађајућа", закључио је Петронијевић.

И да стабилизатори наводних пројектила са Маркала нису поломљени! Или бар да је првостепено веће одлучивало по правним постулатима, а не по политичким наредбама ментора, и уништене доказе третирало као непостојеће, што они заправо и јесу, у свим, осим у хашкој правди.

"Желе да прикривањем докумената, прикривањем доказа, уништавањем артефаката сакрију улогу међународне заједнице која је имала у рату у БиХ не само кроз НАТО бомбардовање, већ и кроз друге начине и видове", сматра Милорад Којић, вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица .

Ако већ није првостепено хашко веће поштовало правне постулате - да ли ће другостепено "прогледати" и видети размере манипулација светских архитеката балканске историје! И да ли је по налогу тих истих архитеката, покренута свеопшта обавештајно - субверзивно – медијска хајка против француског Жан Клода Антонетија који је због пристрасности из жалбеног већа већ искључио судије Теодора Мерона и Камела Ађиуса!? Јер према тврдњама адвоката, Антонети је један од ретких судија који поштује право, а не центре моћи који диктирају рад Хашког трибунала.

Да ли ће Хаг пустити Младића и Караџића на слободу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Разговор Младића и Караџића у Хагу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА