Најновије

ЧИСТА ПЉАЧКА! ТРАМП ОТЕО ВЕНЕЦУЕЛИ 18 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА: Вашингтон не бира средства да би свргао легитимни режим у Каракасу!

Амерички председник Доналд Трамп опљачкао је Венецуелу за 18 милијарди долара. Увео је санкције венецуеланској државној нафтној компанији "Петролеос де Венецуела" (PDVSA) на извоз "црног злата", због чега ће она изгубити 11 милијарди долара до краја године и запленио јој седам милијарди на рачунима у САД. Шеф Беле куће је ту пљачку назвао мером против легитимно изабраног председника Венецуеле Николаса Мадура, који одбија да преда власт лидеру опозиције, америчком штићенику Хуану Гваиду.

Трамп (Фото: Јутјуб)

Дали приступ Гваиду

Будући да се најзначајнији венецуелански нафтни објекти налазе у САД и у власништву су фирме "Citgo", у којем PDVSA има већински удео, Трамп је решио да замрзне рачуне те компаније.

Саветник за националну безбедност председника САД Џон Болтон је навео да су санкције PDVSA уведене како би "имовина народа Венецуеле била сачувана од Мадурове владе".

- Стално смо упозоравали на корупцију Мадура и његових блиских сарадника и пријатеља. Санкције ће сада блокирати Мадуру приступ средствима PDVSA у висини од седам милијарди долара и коштаће га додатних 11 милијарди, које ће изгубити на извозу нафте до краја године - рекао је Болтон.

Ипак, САД нису увеле санкције на увоз венецуеланске нафте јер су се америчке рафинерије томе оштро противиле. Тако ће "Citgo" наставити да ради, али ће сва зарада ићи на блокиран рачун.
Министар финансија САД Стивен Мнучин навео је да администрација још разрађује план на који начин и када ће самозвани председник венецуеле Хуан Гваидо моћи да приступи том рачуну.

- Гваиду смо већ делимично дали приступ блокираном рачуну. Још одлучујемо о даљим корацима - истакао је Мнучин.

Према његовим речима, Америка позива на одговорност оне који су криви за трагично пропадање Венецуеле.

- Америка ће наставити да користи целокупан пакет дипломатских и економских мера да би подржала напоре председника Хуана Гваида, венецуеланске скупштине и народа да поново успоставе демократију - рекао је Мнучин.

Он је истакао да је Венецуела богата нафтом, а да под Мадуровим режимом влада несташица хране.

- Нема разлога за сиромаштво, глад и хуманитарну кризу. Компанија PDVSA била је годинама легло корупције. Различите шеме су смишљене да се извуку милијарде долара из те фирме. Паре су завршиле код венецуеланских званичника и бизнисмена - нагласио је Мнучин.

Следе контрамере

С друге стране, Николас Мадуро је нове мере САД назвао пљачком.

- Вашингтон покушава да украде PDVSA. Обећавам да ћу Америци увести контрамере како бих заштитио интересе Венецуеле - рекао је Мадуро у ТВ обраћању.

Председник латиноамеричке земље се затим на енглеском обратио лично Трампу.

- Доналде Трампе, не качи се са Венецуелом! Даље руке од Венецуеле! - поручио је Мадуро.

Иначе, Мадуро је на председничким изборима прошле године у мају победио, а 10. јануара је положио заклетву. Опозиција је однела победу на парламентарним изборима, а за шефа скупштине изабран је Хуан Гваидо, бивши амерички ђак. Чим је састављен парламент, Гваидо је издејствовао изгласавање декларације, којом је Мадура прогласио узурпатором. Прошле среде организовао је и велике антивладине протесте, на којима је сам себе прогласио за председника.

Америка га је одмах признала, наводећи да је он "легитиман председник Венецуеле, који одражава вољу народа", иако Гваидо никад није изашао на председничке изборе.

САД шаљу 5.000 војника у Колумбију

Џон Болтон је прекјуче изашао на конференцију за новинаре у Белој кући, носећи блок на којем је било написано "5.000 војника у Колумбију". То је новинаре навело на закључак да ће САД послати трупе у земљу која се граничи са Венецуелом, одакле би могле да изведу инвазију.

Иако је Болтон то негирао, то није убедило јавност да Америка заиста неће послати војску да свргне Мадура. О томе су, наиме, говорили и Трамп и сам Болтон. Обојица су изјавила да су "све опције на столу", кад је у питању промена режима у Каракасу, а то подразумева и војну опцију.

Лавров: Русија ће бранити Мадура

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров поручио је јуче да ће Москва и њени савезници учинити све да подрже легитимну владу Николаса Мадура. Он је изјавио да Вашингтон и његови најближи савезници отворено спроводе политику чији је циљ свргавање легитимних власти у Каракасу.

- Забринути смо због онога што САД и њихови најближи савезници раде у вези са Венецуелом, кршећи све могуће норме међународног права и отворено водећи политику са циљем свргавања легитимне владе те латиноамеричке земље - истакао је Лавров.

Он је критиковао и америчке санкције према Венецуели, називајући их нелегитимним, као и назнаке из Вашингтона о могућем размештању снага у региону.

- Одлука да америчке компаније, које послују у Венецуели, буду изузете од санкција тој латиноамеричкој земљи представља доказ намера Вашингтона да промени њену владу и извуче профит - нагласио је Лавров.

Како је додао, Русија ће заједно с другим одговорним члановима међународне заједнице, учинити све да подржи легитимну владу председника Мадура да одбрани Устав Венецуеле и методе решавања кризе које су у уставним оквирима. Шеф руске дипломатије није прецизирао какве ће кораке предузети, али је нагласио да Русија подржава међународне напоре се сукоб реши.

Мистериозни руски авион слетео у Венецуелу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лазански: Хоће ли војска напустити Мадура

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА