Најновије

"СРБИЈА ВИШЕ НЕЋЕ ТРПЕТИ И ЋУТАТИ": Протест ће јачати док власт не испуни захтеве

Од протеста очекујем све као и остали грађани Србије: да мирно склонимо ову диктатуру и направимо од Србије нормално место за живот, да престане насиље које индукује режим, слободу медија и јавне речи, заустављање политике сиромаштва који спроводи ова Влада и ослобађање институција, каже Борко Стефановић, један од лидера Савеза за Србију.

Протест опозиције (Фото: Јутјуб)

Протести су показали да Србија неће више да трпи и ћути док нам насилници и криминалци воде државу. Очекујем даље јачање протеста и притисак на режим до испуњења захтева. Најмање је битно то што видљиво расте број људи на протестима, много је важнија енергија и јединство које годинама нисмо видели и то даје и наду и снагу. Слика човека из Чачка који на труби свира "Тихо ноћи" у мору људи је слика победе истине, правде и нормалности, каже Стефановић.

Јесу ли протести грађански или политички?

- Сваки протест је политички и та подела на политичке и друге протесте јесте једна од подвала режима који тако хоће да уништи и овај бунт и да направи од нас неког Белог и сличне диверзије. Протест, с друге стране, није страначки и то је важно јер је он производ немирења грађана с лажима режима и пљачком, насиљем. Нису људи на удару диктатора јер су узгајивачи пчела већ зато што се боре за истину и правду у немогућим условима. Ово је први пут да се окупио народ са свим својим представницима, јавним личностима, студентима и партијама, без разлика и искључивања. Савез за Србију није организатор протеста, али их у свему подржавамо. Зато је режим и нервозан јер види да су ту сад сви и зато и покушава да мути воду са старим рецептом: шта ће ту овај, зашто онај, зашто не без њих и сличним питањима која су појас за спасавање диктатора.

Кажу медији да ће ванредни избори бити крајем марта. Да ли остајете при одлуци да их бојкотујете?

- Морамо сви научити да Вучићаве фабрике лажи и његови таблоиди нису никакав извор информација већ голе и отровне лажи и пропаганде, промоције интереса режима. Кад људи једном схвате да све што они пишу није истина, онда ћемо бити на прагу промене. Свакако не мислим да су било какви избори могући без основних услова равноправности и реда и СзС сигурно неће ићи на изборе под овако катастрофалним условима, а очекујем да то буде став целе опозиције, као што смо формулисали у заједничким захтевима за слободне и фер изборне услове.

Шта бисте урадили сад да се вратите на преговарачки сто и да је с друге стране Хашим Тачи?

- Свакако бисмо преговарали са Приштином. Дијалог је једини пут, под окриљем заштите нашег државног интереса, Устава и рез. 1244. Нисмо за поделу КиМ нити за признање независности давањем столице у УН Косову. Јесмо за решавање проблема људи на КиМ, промоцију веза и добрих примера између два народа, ослобађање од две криминалне клике које сад жалосно и координирано воде два ентитета. Њиховим одласком отвориће се нове могућности за решење косовског проблема и СзС има припремљен план, уз поштовање сопствене државе и њеног Устава. Ова власт је око КиМ све слагала и све предала Приштини.

Шта је највећи компромис по питању Косова на који бисте пристали?

- Пристали бисмо на јасно дефинисање овлашћењања, права и међусобног односа, права на поштовање различитости, права на различит поглед на статус КиМ. Но, ништа не бисмо радили тајно и у мраку као ова власт.

Какве су ваше личне политичке амбиције?

- Није време да мислим где видим себе док се Србија не ослободи јарма неслободе, пљачке и сиромаштва које намеће овај режим. Видим себе само у борби за Србију без насиља и криминала и за државу где се цени и штити рад и човек који од рада живи, без робовласништва и распродаје државе, без одлазака наших људи у иностранство.

Да ли настављате самостално да постојите као странка или ћете се интегрисати у странку коју Драган Ђилас оснива у фебруару?

- Све одлуке ће бити донете на органима Левице Србије, поштујући пре свега наш Статут и Програм.

Анасоновић је члан Левице Србије

Да ли је Јелена Анасоновић, организаторка протеста, члан Левице Србије? Недавно је рекла да није, пред београдске изборе да јесте, па није најјасније.

- Јелена је организатор протеста са тимом младих људи који не желе да живе у диктатури. Она је активиста Левице, била је и на листи кандидат за одборника за градоначелника Ђиласа. Као и многи који желе промене и она је сматрала да иако млада мора личним примером да покаже да је време да се мења систем. Она је члан Левице Србије због својих левичарских ставова, члан је више студентских и удружења и била је члан УГ Против диктатуре. Желимо свакако да и Јелена и сви други млади људи из позиције политичког активизма постану и политичари. Такви млади људи су потребни Србији.

Дачићу и његовој породици стижу језиве претње са Косова и из Албаније. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА