Најновије

НАТО ДАО РУСИЈИ ПОСЛЕДЊУ ШАНСУ: Размештање ракета по целој Европи

НАТО ће одговорити ако се Русија не врати на извршење Споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета у прописаном року. То је у интервјуу за DPA изјавио генерални секретар Северноатлантског савеза Јенс Столтенберг.

Столтенберг (Фото: НАТО)

„Важно је да Русија сада има последњу шансу. Ако се Русија не врати на услове споразума, имаћемо велики проблем ”, нагласио је он.

Столтенберг верује да НАТО, да би вратио стратешки баланс, има много начина да одговори на прекид Споразума. Међутим, он је одбио да прецизира детаље како не би погоршао ситуацију.

“Нећемо претерано реаговати, али то ћемо морату то да учинимо. Наш приоритет је да се Русија врати у оквире Споразума “, рекао је генерални секретар.

Он је избегао одгвор на питање да ли НАТО може искључити могућност да ће САД распоредити своје нуклеарне ракете у Европи на основу билатералних споразума. Столтенберг је истакао да је поздравио одлуку министара спољних послова земаља савеза, који су се у децембру сложили око потребе да се то реши унутар организације.

Истовремено, генерални секретар НАТО-а указао је на то да су нове руске ракете ССЦ-8 већ биле распоређене у Европи, и да су способне за наношење нуклеарног удара, што крши Споразум.

Немачки министар иностраних послова Хеико Мас је 26. децембра саопштио да се његова земља снажно противи распоређивању ракета кратког и средњег домета у Европи. Раније у новембру, амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон је уверио да САД нема такве планове.

Амерички државни секретар Мајк Помпео званично је 4. децембра званично оптужио Русију за непоштовање Споразума.

Споразум не дозвољава обема странама да имају балистичке ракете и крстареће ракете са дометом од 500 до 5,5 хиљада километара. Москва и Вашингтон редовно оптужују једни друге за кршење тих услова. Вашингтон је захтевао да се Москва врати на услове Споразума у ​​року од 60 дана, у супротном уговор ће бити суспендован. Русија сматра да су ове тврдње нетачне.

О новој кинеској супербомби сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин одговара на ултиматум САД

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА