Најновије

ТРАМП ЈЕ СПРЕМАН И НА ОВО: Блокираће администрацију годинама

Амерички председник Доналд Трамп каже да је спреман на то да, ако буде требало, блокада администрације траје годинама. Истиче да неће потписати никакав закон без одобравања средстава за изградњу зида са Мексиком.

Доналд Трамп (Фото: Pixabay)

Након састанка са водећим демократама, Доналд Трамп је рекао да би могао да прогласи ванредну ситуацију како би заобишао Конгрес и изградио зид на граници са Мексиком.

Поручио је да неће потписати никакав закон без одобравања средстава за финансирање зида, чему се демократе одлучно противе.

Председник је првобитно састанак са демократама оценио као веома продуктиван, да би, одговарајући на питања новинара, признао да је запретио да ће блокирати рад државних агенција годинама, ако то буде било потребно.

"Рекао сам то што сам рекао... Не мислим да ће бити потребе, али спреман сам то", навео је Трамп.

"Ја не зовем то затварањем, ја то зовем – радите оно што морате учинити за добробит и сигурност наше земље", додао је амерички председник истичући да је веома поносан на оно што ради.

Навео је да је размишљао о употреби ванредних председничких овлашћења да би заобишао Конгрес и остварио своју намеру.

"Ја то могу да учиним. Можемо да прогласимо ванредну ситуацију и да га изградимо веома брзо. То је други начин да се то учини", навео је Трамп.

Председaвајућа Представничког дома Ненси Пелоси рекла је да је састанак био свађалачки, док је лидер демократа у Сенату Чак Шумер новинарима пренео да је председнику речено да је неопходно да се администрација одблокира, али да је он то одбио.

"Уствари, рекао је да ће држати владу блокираном још дуго. Месецима, чак годинама", каже Шумер.

Бела кућа и водеће демократе имале су састанак поводом блокаде и пре неколико дана.

Демократе, које сада имају већину у Представничком дому, усвојиле су план наставка рада администрације, али закон не може да ступи на снагу док не прође Сенат, који је под контролом републиканаца.

Лидер републиканаца у Сенату Мич Мек Конел поручио је да неће подржати никакву меру коју не одобри председник.

Трамп је раније изјавио да зид на граници са Мексиком не мора да се назива зидом, већ да се може називати било како, али да од његове изградње неће одустати.

Иначе, ово је трећа недеља од како је америчка администрација у блокади, због чега око 800.000 запослених није примило плату, наводи Би-Би-Си.

Ко ће срушити власт у ЦГ, погледајте ОВДЕ.

Извор: РТС/BBC

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Трамп против миграната

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА