Најновије

ЗЛОГЛАСНИ ЕСТОНСКИ ЗАТВОР: Српским генералима и госте држе под кључем

Срби, хашки осуђеници, издржавају казну у катастрофалним условима у Естонији. Милошевићу и Мартићу претресају посетиоце, немају одговарајуће лечење. Хаг одбија захтеве Србије да пребаци затворенике у неку другу државу.

Бодљикава жица (Фото: Pixabay)

Милан Мартић је хронични болесник, више од 15 година је на инсулину, а у Естонији га лечи лекар опште праксе који надзире здравствено стање свих затвореника. С њим комуницира без преводиоца, па замислите како да му онда објасни какве све тегобе има и колико га лекар уопште разуме. Дугогодишњи дијабетес му изазива бројне проблеме, али се право стање и не зна, јер му тамо никада нису урађене темељне претраге.

Овако о стању некадашњег председника Републике Српске Крајине, осуђеног у Хагу на 35 година затвора, говори његов адвокат бранилац Предраг Милованчевић. Мартић своју казну већ десет година издржава у затвору у Тартуу у Естонији, у катастрофалним условима, пишу '’Новости'’.

Адвокат сматра да је Мартићу од здравствених чак већи проблем одсуство ресоцијализације у тој балтичкој земљи:

- Не дозвољавају му да ради, не може да заради ни десет долара месечно за брисање ходника, а обавезан је да плаћа струју, храну, средства за хигијену... Не прима штампу, није дозвољено ни да му се пошаљу књиге на српском. Потпуно је изолован и изопштен - наводи Милованчевић. - Кад му дође неко од породице, прегледају их до голе коже и закључају с њим у ћелију, па три дана док траје посета не могу да изађу из затвора.

На озбиљне проблеме које имају српски затвореници у Естонији константно указује и министарка правде Нела Кубуровић. Она је и у Уједињеним нацијама и у разговорима са председником Механизма у Хагу Теодором Мероном тражила да се неђе неко решење. Предлози су да се Мартић и генерал Драгомир Милошевић, који је осам година у Тартуу, пребаце у неку други државу на издржавање казне или да се дозволи да српски држављани казне издржавају у Србији.

У Министарству правде наводе да су у Естонији наши затвореници потпуно одсечени од света, јер не знају њихов језик, не могу ни с ким да разговарају, да се информишу, да раде, а породице не могу да им уплате новац за основне хигијенске потребе. Ретко их и обилазе због удаљености и компликованих саобраћајних веза до Тартуа.

Чак су и представници Црвеног крста обилазили Србе у Естонији и указали на изузетно тешке услове у којима се налазе, захтевајући од Механизма у Хагу да предузме мере за њихово побољшање. 

Приликом недавне посете Србији председник суда у Хагу Теодор Мерон је казао да се Механизам не противи иницијативи да српски хашки осуђеници казне издржавају у затворима у Србији и препоручио је да се она усмери ка Савету безбедности УН, као оснивачу Трибунала. Међутим, исто тако протеклих година председник суда у Хагу одбијао је захтеве Мартића и Милошевића да их пребаци у било коју другу европску државу, наводећи да наведене притужбе нису довољан разлог. Није узимано у обзир ни изјашњење Финске да је вољна да их преузме.

Како је Србин доспео на чело власти у Будви, погледајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Говор Милана Мартића пред борцима специјалне бригаде

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА