Најновије

ОВО НИ НАСА НЕ МОЖЕ ДА ОБЈАСНИ: 4 велике мистерије Месеца које ни данас немају одговор! (ВИДЕО)

Иако је прошло 40 година откако су Нил Армстронг, Баз Олдрин и Мајкл Колинс били први људи који су ходали Месецом, још постоји безброј непознаница о Земљином сателиту.

Месец (Фото: Pixabay. com)

НАСА га је деценијама истраживала и тамо послала укупно 12 астронаута, али још нису добили одговоре на сва питања. Ове четири ствари и даље не знамо о Месецу.

1. И даље не знамо ништа о томе како је настао 

Истраживачи и даље не могу да одговоре на то питање иако верују да је створен након снажног судара. Већина научника сматра да је објекат величине Марса ударио у Земљу пре отприлике 4,5 милијарде година, а након тога настале су бројне камене крхотине које су одлетеле у Земљину орбиту и на крају се спојиле у једно. Чак и да је то тачно, онда би тај судар био толико јак да би Земљу избацио из орбите. Астрофизичар Кристофер Палма каже: "Чак и кад мислимо да имамо одговоре најближе истини, заправо само истражујемо. Судар је морао да буде довољно јак да баци велику количину материјала у земљину орбиту, али не толико јак да уништи нашу планету." Велика је мистерија шта се то заправо сударило са Земљом и којом снагом.

2. Како је вода завршила на Месецу? 

НАСА је први пут пронашла воду на Месецу 2009. у облику леда заробљеног испод површине. Научници не могу тачно да објасне како је дошло до тога. Неки верују да је постојало раздобље у којем су Земља и Месец били бомбардовани астероидима и кометама. Можда су они донели воду на површину Месеца и створили на Земљи океане. Међутим, анализе месечевих стена створиле су нову теорију. Њихов хемијски састав сугерисао је да је вода постојала у дубинама Месеца, а да је до површине дошла вулканским ерупцијама. То би значило да је вода у стеновитим сателитима постојала много пре него што се догодио поменути судар.

3. Одакле замрзнути кратер 'хладна замка'? 

Месец нема атмосферу и нема заштиту од сунчевих зракова. Као резултат, на површини су екстремне температурне разлике између дана и ноћи. Његова површинска температура на осунчаној страни се пење до чак 126 степени, а на тамној се спусти и до минус 180. Све што је изложено сунцу пржи се на великој врућини, док се све оно што је заклоњено нуди услове лунарног леда. Многе од тих такозваних "хладних замки" налазе се на удаљенијој страни Месеца - делу који је окренут од Земље, што значи да је скривен од Земљиних телескопа. Оно што би могло бити скривено у овим залеђеним подручјима научницима је непознато, али могло би да садржи смрзнуту воду заједно с мноштвом очуваних доказа о постанку Месеца. Кинеска сонда, која се 3. јануара спустила на тамну страну Месеца, истражиће хемијски састав 'хладне замке', кратера познатог и по имену вон Карман, према научнику Теодору вон Карману.

4. Крије ли Месец ванземаљске облике живота? 

Једно од највећих питања с којима се суочавају научници јесте постоји ли тамо ванземаљски живот? Неки верују да вода скривена испод Месечеве површине може да садржи древне микробе. "Једна од могућности за настанак живота је што у свом саставу вероватно има и материја које су донеле комете и чији остаци можда постоје у леду", каже Палма. Ипак, научници то неће сазнати док на Месец не пошаљу сонду опремљену моћном бушилицом.

Човечанство у овом тренутку нема спреман сценарио за одбрану од евентуалног удара великог астероида у Земљу, без обзира на бројне холивудске визуелне претпоставке које смо гледали у протеклих 10 година, каже Бранко Симоновић, из Астрономског друштва Руђер Бошковић. Прочитајте ОВДЕ све о томе.

Извор: Курир/ 24 sata. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА