Најновије

ПОКУШАЈ ВОЈНОГ УДАРА У НАФТОM БОГАТОЈ АФРИЧКОЈ ДРЖАВИ ГАБОН: Непосредно након слања америчке војске председник свргнут с власти!

Тек што је групица војника преузела једну радио-станицу у Либревилу, главном граду Габона, и објавила да је „преузела Владу“ – скоро сви су похапшени. Вођа је у бекству. Председник земље се налази на лечењу у Мароку.

Пуч у Габону (Фото: Јутјуб)

Војници су најпре упали у једну радио-станицу саопштили су да је формирано „веће националне обнове“. Испред зграде државне телевизије у Либревилу су се, према неким сведоцима, чули пуцњи, а пут су блокирала војна возила. Војници су још рекли да је недавно новогодишње обраћање председника Алија Бонга које је преношено на телевизији „појачало сумње“ о Бонговој „способности да извршава обавезе на својој функцији“.

Слушаоцима се обратио поручник Кели Ондо Обијанг који предводи самозвани Патриотски покрет одбрамбених и безбедносних снага Габона.

Снимак говора који се затим појавио показује Обијанга како говори да је покренут војни удар како би се „обновила демократија“ у земљи. Додао је да је војска преузела контролу над владом и позвао „младе људе из безбедносних снага“ и осталу омладину да им се прикључе. Око њега су стајала двојица наоружаних војника у камуфлажним униформама и са зеленим береткама на глави.

Председник Бонго (59) је у октобру претрпео мождани удар, најпре је хоспитализован у Саудијској Арабији, а од новембра се налази на лечењу у Мароку. Како је пренео Ројтерс, један портпарол председника је најавио да ће се Бонго ускоро обратити поводом догађаја у Либревилу.

У недавном говору је председник признао да има здравствене проблеме, али је тврдио да се опоравља. Његова породица влада афричком земљом безмало пола века. Али Бонго је наследио свог оца Омара који је преминуо 2009. године.

У октобру су у Габону одржани мирни парламентарни избори. Пре две године, након тесне победе Бонга на председничким изборима, дошло је до насилних протеста са више жртава. 

Габон, екваторијална држава на западној обали Африке, броји око два милиона становника. Економија зависи од извоза нафте којом земља обилује, али се упркос томе броји међу најсиромашније на свету. Пад цене нафте је продубио кризу.

Прочитајте ОВДЕ ко каже да Блиски исток ништа није очекивао од Русије, али jесте од САД! Нико се не може мерити са Москвом!

Извор: dw. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА