Најновије

ОВАКВУ СИРИЈУ ДАВНО НИКО НИЈЕ ВИДЕО: Да човек не поверује! (ВИДЕО)

Током рата на територији Сиријске Арапске Републике, не постоји ниједан већи град који у одређеној мери није био погођен ратом: Алеппо, Хама, Хомс, Дера, Деир Ез-Зор и, наравно, град Рака, који је практично уништен бескрајним бомбардовањем авијације Сједињених Држава и њихових савезника и практично збрисан са лица земље..

Многа села су једноставно престала да постоје, а чињеница да су на њиховом месту била насеља, само путокази и гомиле камења на лицу места показују да су она била ту. Становници сиријских градова и села нису изгубили само кров над главом. Поред тога, уништене су фабрике, школе, болнице, путеви и много тога што разликује цивилизовану државу од племена централне Амазоније. Укупна штета од рата, према различитим проценама, креће се од 200 до 900 милијарди долара, док ни Сједињене Државе, нити земље Европске уније, које су се '’залагале'’ за грађане Сирије, неће улагати у обнову ратом разорене земље.

Ипак, захваљујући напорима сиријске владе и њених савезника, војни сукоб у земљи постепено се гаси. Рат се још више удаљава од великих насеља. Време је да почне да се враћа миран живот у земљи. Међутим, ово је изузетно тежак и сложен задатак, с обзиром на велики број људи који је напустио земљу у рату.

Већини њих не смета повратак у Сирију, али за то треба да имате где да идете, где да живите, радите, добијате медицинске и друге услуге, на крају учите децу. И са овим задатком сиријско руководство, уз подршку земаља које нису равнодушне према проблемима Сирије, покушава да се носи. Вреди напоменути да то није безуспешно.

Статистика

Тако је од 18. јула 2018. године у Сиријској Арапској Републици обновљено 718 образовних и 127 медицинских установа; поправљено је пет аутомобилских мостова и 961 км путева; Положено је 877 км далековода; Уведено је 114 објеката водоснабдевања, 132 народне пекаре, 563 електричне подстанице, 14,250 индустријских предузећа.

Тренутно, 345 насеља у покрајинама Алепо, Дамаск, Деир Ез-Зор, Латакија, Хама, Хомс, Дара, Есаоуида, Кунеитра и Рака обнављају и поправљају 2.154 стамбених зграда, 210 школа, 184 предшколских установа, 186 здравствених установа, 199 народних пекара, 236 пумпних станица, 211 електричних подстаница и 93 богомоља. Не прође дан пре него што се обнови неки цивилни објекат.

Тако је само 4. јануара 2019. обновљено шест кућа - два у Ес Санамеину (провинција Дара), три у Блату (покрајина Алепо), једна у Ајашу (покрајина Деир Ез-Зор), једна пекара је обновљена и пуштена у рад у Сакби (провинција Дамаск) и индустријско предузеће у Сафсафи (провинција Хама). Осим тога, стране компаније привлаче и своје стручњаке за рад на обнови Сирије. Раније ове године, представници компаније Fly Emirates (Уједињени Арапски Емирати) почели су да процењују инфраструктуру аеродрома у Дамаску у погледу изгледа за наставак редовних летова на релацији Абу Даби - Дамаск.

Упркос чињеници да је рат који бесни у Сирији скоро 8 година проузроковао је изузетно велику штету држави, није могао да учини главну ствар - да разбије сиријске грађане, да их учини равнодушним и равнодушним према проблемима своје земље. Комуницирајући с њима на улицама Алепа, Даре, Деир Ез-Зора можете осјтити одлучност Сиријаца да окончају овај рат и обнове своју земљу. Да јој се врати статус једне од најлепших и најбогатијих земаља на Блиском Истоку, коју је Сирија имала пре рата. И гледајући упорност којом руке обичних Сиријаца обнављају градове и цивилну инфраструктуру, нема сумње да ће снови о поновној оживљавању Сирије ускоро бити остварени.

Како је руска војна полиција заузела позиције око Манбиџа, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА