Најновије

ТРАМП УНАКАЗИО ТАЧИЈА! Ових 5 шамара је примио Шиптар од шефа Беле куће

Хашим Тачи срео се у Берлину са америчким амбасадором у Немачкој Ричардом Гренелом, који му је у ултимативном тону пренео пет задатака, које у најскоријем року мора да испуни.

Тачи (Фото: Јутјуб)

За овај разговор, који се догодио 21. децембра, вероватно се не би ни сазнало да га није провалио Вашингтон пост.

Лист је навео и да је под притиском администрације Доналда Трампа косовски председник Хашим Тачи обећао да ће предузети значајан корак ка укидању такси за робу из централне Србије, које је увела влада у Приштини, на чијем је челу Рамуш Харадинај.

Није случајно

Сусрет је уследио неколико дана након што је Трамп послао писма Тачију и Вучићу, а Гренел није изабран случајно да пренесе јасну поруку председнику лажне државе, који је, према информацијама Вашингтон поста, у Берлин отпутовао са тројицом сарадника. Наиме, Гренел је један од најповерљивијих људи нове вашингтонске администрације, због чега је и послат на једно од најважнијих амбасадорских места, а дуго је био портпарол и саветник Џона Болтона, Трамповог саветника за националну безбедност. Болтон је, уз државног секретара Мајка Помпеа, функционер који пресудно утиче на креирање спољне политике САД.

- Као што је ваш лист и писао, Помпео се пре неколико дана срео са Ивицом Дачићем у Бразилу и том приликом Србији је пренета порука да Албанци више не уживају безрезервну подршку Вашингтона и да је Приштини дат јасан рок да се разреши косовски чвор, за шта је главна сметња Рамуш Харадинај. Због тога је Тачи и позван у Берлин, где му је као један од пет захтева испостављен и онај и да мора хитно да нађе начин да уразуми Харадинаја, иначе ће га опаметити Американци, а зна се како они то раде - каже саговорник близак приштинским властима.

Према речима извора, Тачију је веома директно предочено и да је стрпљење Вашингтона при крају не само по питању такси већ и да би косовски проблем требало да се разреши у року од шест месеци, а најдаље до краја ове године. У том правцу ишла је и она Трампова порука у писму да је спреман да у Белој кући угости Тачија и Вучића да би, како је написао, прославили историјски споразум.

Прави сигнали

Гренел је, иначе, од Тачија затражио нормализацију односа Београда и Приштине и директне преговоре, кажу амерички званичници.

- Тачи и ја смо разговарали о значају дугорочних одлука, а не краткорочних реакција. Драго ми је што је пристао и што се обавезао да ће радити на укидању тарифа које су недавно уведене српским производима - потврдио је Гренел у изјави за Вашингтон пост и додао да би такав потез помогао да се пошаљу прави сигнали да је Тачи озбиљан када је реч о преговорима.

И Тачи је у изјави за Вашингтон пост, на енглеском и преко мејла, и потврдио да је "спреман да размотри укидање тарифа ако се за Косово отвори јасан пут за наставак у правцу постизања коначног мировног споразума са Србијом".

Захтеви које је Гренел испоручио Тачију

1. Подела Косова да се заврши за шест месеци, евентуално до краја године, Срби морају добити север

2. Хитно укидање такси на српску робу

3. Умирити Харадинаја да га не бисмо ми умиривали

4. Неће бити толерисан ниједан напад на Србе на КиМ

5. Сви бивши припадници ОВК који буду позвани пред Специјални суд у Хагу да се одазову.

Реакције 

Зоран Миливојевић, каријерни дипломата

Несумњиво је да Америка хоће директно да се укључи у решавање косовског питања. Ово је практично реализација Трамповог писма, у коме је врло јасан став Америке, а то је да она хоће директно да се укључи, као и да уважава интересе двеју страна, које само дијалогом могу доћи до решења. Такође, јасно је да је компромис нешто што САД у овом тренутку подржавају. Чињеница да је Болтон преко свог човека притиснуо Тачија потврђује оно што је изнето и у Трамповом писму, да САД типују на формат разговора Вучић-Тачи. То значи и да је став Вашингтона да ствар мора да се доведе до краја. 

Драгомир Анђелковић, политички аналитичар

Мислим да се Американци поигравају с нама. Они хоће Србима да пошаљу поруку да САД нешто раде, а заправо то није био озбиљан потез. Америка је сувише велика и моћна сила да не мора са Албанцима да преговара иза кулиса. Довољно јасно наређење Вашингтона би било довољно да Приштина, рецимо, укине таксе.

Харадинај се не мири с поразом

Након што је Вашингтон пост објавио да је Тачи, након састанка у Берлину, обећао укидање такси, уз пун благослов Америке, Рамуш Харадинај је у Приштини покренуо праву политичко-медијску офанзиву против њега. Редом су се оглашавали министри у Харадинајевој влади, све људи блиски њему, а изјаве су биле као пресликане.

Тако је, на пример, Ендрит Шаља, министар трговине и индустрије у лажној држави, поручио да Тачи не може да даје никаква обећања о укидању увећаних такси.

- Постоје разлози због којих смо одлучили да донесемо такву одлуку. Таксе неће бити укинуте све док не буду отклоњени разлози за њихово увођење - навео је Шаља.

Шта је Дејан Берић рекао о ордену који ће Путин да додели Вучићу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Јеремић: Александар Вучић и Хашим Тачи координисано раде

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА