Најновије

ТРАМПОВ САВЕТНИК РАЗОЧАРАН НАПУСТИО ЕРДОГАНА: Нема договора о сиријским Курдима!

Америка и Турска без споразума око наставка акција на блиском истоку. Разочарани Џон Болтон без сусрета са Ердоганом напустио Анкару.

Америка, Турска и Сирија (Илустрација: Правда)

Саветник председника САД за националну безбедност Џон Болтон отишао је данас из Турске не сусревши се пре тога с председником Реџепом Тајипом Ердоганом, а разлог је размимоилажење Вашингтона и Анкаре у вези са односима према курдским борцима у Сирији.

- Турска не може да прихвати недавне коментаре Џона Болтона да Анкара мора да се сложи с тим да заштити курдске савезнике Вашингтона у Сирији - изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Обраћајући се члановима своје АК партије у парламенту, Ердоган је рекао да је Болтон направио озбиљну грешку позивајући на нове услове америчког повлачења из Сирије, као и да Турска не може да прихвати компромис по питању курдске милиције.

Турски лидер је додао да званичници из америчке администрације можда покушавају да опструирају "јасан споразум" који су он и председник САД Доналд Трамп постигли у телефонском разговору 14. децембра. Он је појаснио да је у том разговору, који је описао као историјску прекретницу, Турска обећала да ће преузети борбу против преосталих екстремиста Исламске државе када се америчке трупе повуку из Сирије.

Ердоган је навео да су турске припреме за нову војну офанзиву против терористичких група у Сирији у великој мери завршене, да Анкара не може чинити уступке и да ће сви умешани у терористички коридор бити кажњени.

Председник Турске је додао и да је борба Сиријске курдске јединице за заштиту народа (YPG) против Исламске државе "велика лаж" и да њих Турска сматра терористичком организацијом и делом забрањене Курдистанске радничке партије (PКК).

Болтон се састао јуче са Ибрахимом Калином, саветником турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, са којим је разговарао о судбини сиријских Курда. Током викенда је било најављено да ће Болтон и Ердоган разговарати о судбини курдских снага на северу Сирије које имају подршку Вашингтона, а све у пакету дискусије о повлачењу војника САД из те земље.

Болтон је рекао да је тражио уверавања од Турске да неће напасти курдску милицију у Сирији, савезника САД у борби против Исламске државе.

Анкара је фокусирана на то шта ће се догодити са америчким базама и америчким оружјем које је дато курдским борцима, рекао је јуче портпарол турског председника Реџепа Тајипа Ердогана. Он је додао и да нема успоравања у повлачењу САД из Сирије, иако су се неки супротни ставови могли чути протеклих дана од администрације САД.

Сирију какву нико није видео погледајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Турска, Сирија, Иран и Ирак против Курдистана

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА