Најновије

Да ли Приштина преузима ваздушни простор над Косовом? Ево шта кажу у контроли лета Србије и Црне Горе

Контрола летења Србије и Црне Горе СМАТСА саопштила је данас да не располаже информацијом да ће Приштина, како њени званичници наводе, у наредним недељама преузети контролу над доњим ваздушним простором.

Аеродром у Приштини (Фото: Јутјуб)

- СМАТСА не располаже информацијом да ће у року од неколико дана или седмица доћи до промене аранжмана у вези са пружањем услуга контроле летења у региону - речено је у Контроли летења Србије и Црне Горе поводом навода косовског министра Паља Љекаја да Приштина током јануара прузима контролу над доњим ваздушним простором, док ће горњим - оним изнад 7.000 метара и даље управљати Мађарска.

СМАТСА наводи да више од 15 година трају процеси у циљу нормализације одвијања ваздушног саобраћаја у региону и да у оквиру својих надлежности заједно са другим институцијама Србије, учествује у тим процесима.

- Косово није члан међународне организације цивилног ваздухопловства ИЦАО, нити су власти у Приштини, као и њихов пружалац услуга контроле летења део међународних ваздухопловних организација - наводи СМАТСА и подсећа да летови за/из Приштине не користе руте које воде кроз ваздушни простор Србије.

СМАТСА подсећа да је "ваздушни простор изнад КиМ према Војно-техничком Споразуму из 1999. године у надлежности Команданта КФОР, односно НАТО".

НАТО је, како додају, 2014. године делегирао пружање услуга контроле летења у горњем слоју ваздушног простора изнад КиМ мађарском пружаоцу услуга контроле летења Хунгароцонтрол.

Према наводима Контроле летења, то је био резултат процеса вођеног у дипломатским оквирима, који је резултирао консензусом свих учесника.

- У доњем слоју ваздушног простора изнад КиМ и на аеродрому Приштина услуге контроле летења пржају се летовима који полећу и слећу са тог аеродрома од стране пружаоца услуга кога су формирале приштинске власти - наводи СМАТСА.

Косовски министар инфраструктуре Паљ Љекај изјавио је данас да ће Приштина током јануара преузети контролу над ваздушним простором Косова до висине од 7.000 метара.

Он је за приштинске медије рекао и да ће Мађарска и у наредних пет година управљати ваздушним простором Косова на висинама изнад 7.000 метара што је, како је рекао, последица "недостатка људских ресурса" на самом Косову.

- Чекамо одлуку НАТО и других фактора како би преузели одговорност за доњи део ваздушног простора - казао је Љекај и додао да ће то утицати на смањење цене карата на приштинском аеродрому "Адем Јашари" које су тренутно по наводима медија медју највишима у региону.

Оружане снаге КФОР се опет распоређују на север Косова. Прочитајте ОВДЕ све о томе.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА