Најновије

ДАН РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ! ПОНОСНА И ВЕЧНА: Додик: 9. јануар синоним за слободу српског народа! (ВИДЕО)

У Бањалуци и другим градовима широм Републике Српске данас се обележава Дан Републике, настале одлуком Скупштине српског народа БиХ, 9. јануара 1992. године. Три године касније, Републике Српска је међународно призната Дејтонским мировним споразумом, као ентитет Босне и Херцеговине. У темеље Републике Српске је уграђен живот 21.000 бораца.

Прослава Републике Српске 2019 (Фото: Јутјуб)

Обележавање 27 година постојања Републике Српске почело је јуче полагањем венаца на Споменик погинулим борцима Војске Републике Српске на бањалучком гробљу "Свети Пантелија", а централна свечаност биће одржане данас.

Председници Владе Србије Ани Брнабић уручен је Орден Републике Српске на ленти, а том приликом она је поручила да је одликовање потврда одговорне политике Владе и председника Србије и стални подсетник на обавезе и дужности које носи братски однос Бањалуке и Београда.

На свечаности у Палати Републике, где су поводом Дана РС, 9. јануара, уручена одликовања и другим заслужним појединцима и институцијама, она је рекла да однос Србије и РС превазилази формалне оквире уобичајене билатералне сарадње, већ да у њему постоји, у сваком смислу, нешто много веће и значајније од "дипломатског" и административног.

"Реч је о конкретној и стварној бризи Србије за опстанак и напредак Републике Српске", поручила је Ана Брнабић.

Она је позвала да се, не заборављајући прошлост, да се не би поновила, окрене будућности - сарадњи, миру и стабилности, бризи за генерације које долазе и обавези да се за њих направи другачији регион и боља будућност.

Однос Републике Српске и Србије базиран је на међусобној бризи и подршци, и не само на речима већ на конкретним пројектима, истакла је Брнабић.

"Ово одликовање је подстицај за још озбиљнији и вреднији рад у корист нашег народа и свих грађана других националности", закључила је председница Владе Србије

Свечани дефиле поводом Дана Републике Српске

У подне је у Бањалуци почео свечани дефиле поводом обележавања Дана Републике Српске.

Свечани дефиле је почео након што је командир почасне јединице МУП-а Републике Српске Витомир Петричевић предао рапорт председници Републике Српске Жељки Цвијановић.

Свечаном дефилеу присуствује велики број грађана, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, премијерка Србије Ана Брнабић, министри у владама Републике Српске и Србије, представници Српске у институцијама БиХ и амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов.

У делегацији Србије, уз премијерку су и министар одбране Александар Вулин, председник Владе АП Војводине Игор Мировић, као и Горан Ракић из Српске листе.

Дефилеу присуствују и представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, син генерала Ратка Младића, Дарко Младић, припадници Трећег (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, представници дипломатског кора, те званице из јавног и друштвеног живота.

Након дефилеа у 14 сати биће одржана Свечана академија у Спортској дворани "Борик", а од 16 часова предвиђен је свечани пријем у Административном центру Владе Српске.

На улицама у центру града грађани се још увек окупљају. Присутан је велики број полицајаца, а онима који пристижу се деле заставе Србије и РС-а.

У свечаном дефилеу, како је најављено, учествује више од 500 припадника МУП-а РС и више од 1.000 представника цивилног сектора, преносе Независне новине.

Цвијановић уручила одликовања институцијама и појединцима

Председница Републике Српске одликовала је заслужне институције и појединце. "Задовољство ми је што у стабилним условима политичким, али и економским, обележавамо овај важан дан. На овај начин желимо да искажемо поштовање према својим грађанима. Стабилне институције, гарант су јаке Српске. Знам и верујем у чврстину овог народа. Знам да ћемо да савладамо препреке које су пред нама", рекла је Цвијановићева.

Каже да је захвална свима који су помогли да Српска буде јача, боља.

"Ово је прилика да се захвалимо њима на свему што су дали за Републику Српску", истакла је Цвијановићева. Захвалила је свима који су радили на јачању Републике. На основу одлуке председника Српске одликовања је примило 16 појединаца, институција, организација и удружења, а Цвијановићева ће уручити и једно постхумно одликовање.

Дејану Бодироги је уручен Орден части са златним зрацима. Орден Заставом Српске са златним вјенцем уручен је Петру Иванцову. Орден карађорђеве звијезде Републике Српске првог реда добио је Славко Лисица. Орден части са сребреним зрацима уручен је Пјетру Бакаринију. Орден Његоша другог реда добио је Дечији хор Врапчићи, док је Орден Крст Милосрђа добио примаријус Славко Максић.

За све запослене у Републици Српској и Србе у Федерацији БиХ, односно државним институцијама БиХ данас је нерадан дан и третира се као државни празник, иако тај дан у већем ентитету БиХ сматрају неуставним.

Уставни суд БиХ, наиме, утврдио је средином новембра 2015. године да Закон о празницима Републике Српске није у складу са Уставом БиХ и наложио Народној скупштини Српске да у року шест месеци од достављања ове одлуке усагласи овај закон са Уставом БиХ.

Народна скупштина Републике Српске је претходно усвојила Декларацију у којој се наводи да Дан Републике неће бити укинут чак и ако Уставни суд БиХ, евентуално, донесе одлуку којом би овај државни празник прогласио неуставним.

Скупштина је, на иницијативу тадашње владајуће коалиције окупљене око СНСД тадашњег председника Милорада Додика, расписала референдум о 9. јануару, који је одржан 25. септембра 2016., првом након Дејтона.

На том референдуму народ је одлучно и јединствено, у миру одбранио обележавање 9. јануара, као Дана Републике. Грађани Српске јасно су рекли да подржавају да РС и даље празнује овај дан и да ће 9. јануар славити заувек.

Председавајући Председништва БиХ, Милорад Додик, поручио је да је 9. јануар синоним за слободу српског народа за коју су положени животи.

"Та слобода је изграђена на рушевинама бивше земље. Важно је да се данас окупимо око 9. јануара јер се окупљамо око слободе, нашег идентитета, свега што је важно за један народ", рекао је Додик новинарима у Бањалуци након Свете архијерејске литургије коју је у Саборном храму Христа Спаситеља служио патријарх српски Иринеј.

Он је нагласио да српски народ гради ту слободу да би развијао све своје вредности - веру, културу, образовање, спорт, економију, локалну заједницу и целу Републику.

"Данас је важан дан у историји Републике Српске. Поносан сам што браним Српску на сваком месту и желим јој све најбоље, као и сваком појединцу који у њој живи без обзира на веру и нацију", истакао је Додик.

Патријарх Иринеј изјавио је да се Срби враћају вери и Богу, што је добар знак да ће надвладати сва искушења која их, као и увек, прате.

У обраћању након Свете архијерејске литургије коју је служио у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци, патријарх Иринеј је рекао да Република Српска слави Светог архиђакона Стефана - првомученика који је положио живот за свог Господа.

Бореновић: РС ће бити вечна

Председник опозиционе ПДП у Републици Српској, Бранислав Бореновић, изјавио је данас да ће Република Српска бити вечна, све јача и да ће наџивети сваког појединца.

"Република Српска треба да наџиви све нас и снагом својих институција и са својим народом треба да пружи једнак, нормалан и квалитетан живот свим њеним грађанима", рекао је Бореновић.

Бореновић, који је присуствовао литургији у саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци, рекао да у Српској свако треба да одговорно ради свој посао и да пружи квалитетан живот сваком човеку.

Бореновић је оценио да се у наредном периоду пред свима налази неколико кључних изазова, а то су како сачувати народ да остане у Српској, да живи и ради од свог рада и како институције да једнако штите и чувају све своје грађане.

Литургију је служио патријарх српски Иринеј.

Честитка Вучића Жељки Цвијановић

Председник Србије Александар Вучић упутио је данас честитку председници Републике Српске Жељки Цвијановић поводом Дана Републике Српске.

Уз вашу непоколебљиву вољу да одговорите на различите изазове, као и истрајан рад да грађанима Републике Српске обезбедите благостање, увек рачунајте и на несебичну подршку Србије, која ће у име наших нераскидивих културних и духовних веза, као искрен пријатељ и поуздан партнер, увек бити снажан ослонац Републици Српској.

У исто време, чувајући мир и стабилност у Републици Српској и Босни и Херцеговини, ви нам помажете да се посветимо економском просперитету Србије и остварењу заједничких планова.

Желим свима у Републици Српској добро здравље, срећу у личном животу и успех у раду. Живела Република Српска и живела Србија, наводи се у честитки.

Удружење Срба из Хрватске честитало РС Дан Републике

Удружење Срба из Хрватске честитало је у име неколико стотина хиљада избеглих и прогнаних Срба Републици Српској 9. јануар, Дан Републике, са жељом да она сачува своју територију и народ.

"Из властитог искуства знамо шта значи изгубити завичај и зато од Републике Српске очекујемо да буде још јача, да се развија јер је то једина гаранција за све оне који у њој живе. Захвални смо народу РС који нам је притекао у помоћ у време нашег прогона, када су и многи Крајишници из западних делова БиХ морали напустити своје вековна огњишта", каже се у честитки коју је потписао генерални секретар Удружења Милојко Будимир.

Посебно се изражава захвалност председавајућем Председништва БиХ Милораду Додику и председници РС Жељки Цвијановић, који и даље помажу прогнаницима не само у Републици Српској него и у Србији.

"Захваљујући РС, српски народ опстао је на овим просторима и сачувао властити идентитет и слободу. Жеља нам је да у наредним годинама још више оживи привреду, изгради инфраструктуру, ојача образовни систем, очува културну баштину и све снаге усмери на демографску политику. Очекујемо да ће најављена Декларација Србије и Републике Српске ићи у том правцу на добробит нашег народа. Тако би и прогнани Срби из Хрватске коначно решили бројне проблеме с којима се деценијама сусрећу", каже се у честитки.

Верници и свештенство дочекали патријарха Иринеја

Бројни верници дочекали су јутрос патријарха српског Иринеја испред саборног храма Христа Спаситеља у Бањалуци, где служи архијерејску литургију поводом трећег дана Божића посвећеног Светом архиђакону и првомученику Стефану.

Током дочека којем су, осим бројних верника, присуствовали и званичници Српске, свештенство храма Христа Спаситеља поздравило је српског патријарха и затражило да верујући народ овог краја духовно подржи, саветује и окрепи и да им да снаге да истраје на путу Господњем.

Они су истакли да је данашња посета патријарха Иринеја, поготово у дане када се слави Божић, велика радост за све у Бањалуци и Републици Српској. Осим патријарха Иринеја, у Храм су стигли митрополит дабробосански Хризостом, владика бањалучки Јефрем, бихаћко-петровачки Сергије и зворничко-тузлански Фотије.

Дочеку патријарха присуствовали су и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић и министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић.

Прочитајте ОВДЕ каква је то ужасна провокација и шамар за Србију.

Извор: Танјуг/Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА