Најновије

И СРБИЈА НА МАПИ УЖАСА: Научници утврдили који смртоносни вируси прете сваком делу света! (ВИДЕО)

Научници су открили које земље ће бити најподложније избијању заразе смртоносних вируса, као што су Зика вирус или денга грозница.

Болница (Фото: Pixabay. com)

Истраживачи су направили мапу најкритичнијих области света за избијање заразе, на основу животиња које заразу преносе.

Мапа приказује већ познате вирусе које шире животиње попут комараца, али и нове, сличне вирусе који могу изазвати заразу у будућности. Научници су проучавали хиљаде врста птица и сисара како би предвидели и пратили појаву вируса које они преносе у свету. 

Истраживачки тим са Универзитета Дејвис у Калифорнији затим је означио области које су у опасности од избијања пандемије. Вируси попут Зике, Денга грознице и грознице Западног Нила могу бити смртоносни по људе, који се најчешће заразе путем комараца.

Управо проучавајући где би животиње које преносе вирусе могле бити заражене, научници су утврдили где постоји опасност по људе. 

Закључили су да ће пандемија Зика вируса и жуте грознице највероватније избити у југо-источној Азији, односно Индонезији и Малезији, а у опасности су и Европа и Африка.

У ризику да оболе од вируса Западног Нила су људи који живе у САД, Мексику, као и на југу Канаде, а мањи ризик постоји и у Европи и Русији.

Денга грозница, која узрокује осип и повраћање, највероватније се може појавити у Бразилу и околним земљама.

Према овом истраживању, Европа је у највећем ризику од пандемије јапанског енцефалитиса, инфекције мозга која се често јавља код свиња, а узрокује нападе, парализу и смрт код људи.

Многи људи заправо преживе ове заразе, али нису ретки ни случајеви компликација које имају смртни исход.

- Уколико дође до пандемије било где у свету, сада знамо које животиње ће највероватније бити узрок заразе - рекао је аутор истраживања Пранав Пандит.

Проучили су 10,400 врста птица и 5,400 сисара како би утврдили ко су најопаснији преносници ових болести. Откривено је чак 139 нових врста за које се раније није знало да могу да преносе денга грозницу. Истраживање је објављено у часопису Натуре Цоммуницатионс.

Прочитајте ОВДЕ какву то тајну пирамида зна КГБ.

Извор: Espreso. rs/ Daily mail

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Да ли се брже шири вирус или дезинформације о грозници Западног Нила?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА