Најновије

АМЕРИЧКА РАМПА НА КОСОВУ: Приштина има своју црну листу Срба, а међународна заједница ћути!

За забрану званичницима Београда да улазе на Косово и Метохију, док траје кампања за изборе, заказане за 6. октобар, Приштина је добила прећутну сагласност Америке.

Бивши такозвани премијер лажне државе Косово Рамуш Харадинај (Фото: kryeministri-ks.net)

Вашингтон је претходно подржао још један скандалозан потез Приштине - да се забрани гласање на изборима грађанима са српским документима, а све са циљем да ослабе Српску листу и у парламент угурају "своје Србе".

На списку непожељних практично се налазе сви за које Приштина процени да ће на било који начин дати свој допринос у кампањи Српске листе, па је тако у понедељак онемогућен улазак у покрајину помоћнику директора Канцеларије за КиМ Бориславу Тајићу. Њему је на административном прелазу Брњак речено да је "на листи особа којима је забрањен улаз".

На мети забране Приштине протеклих дана нашли су се и други представници Канцеларије за КиМ - Дамјан Јовић, Душан Козарев и Петар Петковић.

Јетљир Зиберај, саветник одлазећег министра спољних послова Беџета Пацолија, у недељу се огласио на својој фејсбук страници и поручио да званичницима Београда "неће бити дозвољено да спроводе предизборну кампању и прете Србима на Косову".

Из Канцеларије за КиМ, са друге стране, ову забрану виде као "паничан страх Приштине од српског политичког јединства", и оптужују Приштину да је учинила Србе са КиМ "жртвама политичког насиља, кршења људских права и недемократског поступања".

Министар спољних послова Ивица Дачић поручује да смицалице Приштине неће спречити победу Српске листе:

- О чему ми причамо, о укидању виза и стварању јединственог простора на Балкану, а имамо ситуацију да се неком забрањује улазак. Не постоји део територије у Европи где се некоме забрањује долазак, осим на Косову. Где још то има, да се ради као што то раде власти самопроглашене државе Косово, упитао је Дачић.

И министар одбране Александар Вулин позвао је Србе на КиМ да на предстојећим изборима гласају за СЛ, јер на тај начин, како каже, гласају за везу са Београдом и Владом Србије.

- Шиптари на КиМ покушавају да примене Комшићев модел из БиХ, где је представник хрватског народа изабран бошњачким гласовима. То хоће и на КиМ да ураде, да српске посланике изаберу малим бројем шиптарских гласова, упозорио је он.

Потпредседник Српске листе Игор Симић указао је да притисци долазе са разних страна, али да не могу да разбију српско јединство и да ће се то видети на биралиштима 6. октобра:

- У четири дана смо имали притиске на све стране, не само институционално насиље, већ и подмукле притиске који долазе од оних који су "приватни" Срби албанских партија и одређених амбасада у Приштини. Најпре је забрањено право гласа хиљадама Срба, посебно на северу КиМ, па је забрањен спот Српске листе.

Представници СЛ поручили су да је забрињавајуће "ћутање представника међународне заједнице у Приштини, који немо посматрају ескалацију политичког насиља над српским народом, несвесни изгледа да оно веома лако прераста у физичко насиље". Из СЛ су поручили и да не постоји та "забрана и насиље, или новчана казна" којима Приштина "може обесхрабрити Србе на КиМ и спречити их да гласају за Српску листу".

Шта је Макрон изјавио Дачићи поводом Косова, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА