Најновије

ФИСКАЛНИ САВЕТ УДАРИО НА ВУЧИЋА: Власт купује политичке поене уочи избора једнократном помоћи пензионерима

Посланици Скупштине Србије су на седници Одбора за финансије, републички буџет и контролу јавних средстава највише говорили о повећању зарада и једнократне помоћи пензионерима које су планиране ребалансом буџета за ову годину.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Председник Фискалног савета Павле Петровић представио је оцене тог тела по питању ребаланса у којем се критикују мере повећања зарада и исплате једнократне помоћи од 5.000 динара пензионерима.

Фискални савет критиковао је повећање зарада у јавном сектору јер је несразмерно са привредним растом и због тога што не постоје платни разреди, као и то што ће то повећање у 2019. години оптерећивати буџет само један месец, а у 2020. години 12 месеци, док је када је реч о пензијама Савет то оценио како популистичко вођење политике.

Петровић је изразио и бојазан да ће Закон о конверзији кредита у швајцарским францима донети неоправдани буџетски трошак од девет милијарди динара и Савет је изразио бојазан када је реч о улагању у војску и полицију.

Стевановић: Боље да се новац уложи у привредни раст

Посланик Странке модерне Србије (СМС) Александар Стевановић истакао је да Србија није профитно лице па да се хвали суфицитом, већ служи да поспеши живот грађана, и нагласио да је дубоко разочаран начином трошења средстава и да би било боље да се новац уложи у раст, којег нема без приватног сектора који има простора.

Он је критиковао давања од 5.000 динара пензионерима, рекавши да је то погрешна социјална политика и "промашена мера", јер нико "нема појма" који су пензионери социјално угрожени и да се долази у опасност да се нема 10.000 за онога коме је потребно, а даје се 5.000 онима којима не треба.

Посланик Српске радикалне странке (СРС) Милорад Мирчић рекао је да је повећање зарада исхитрено и у супротности са растом привреде и приватног сектора.

"Ви сте повећали зараде за девет одсто, а приватни сектор има раст од четири одсто", нагласио је Мирчић.

Говорећи о пензијама, Мирчић је истакао да је власт узела новац од пензионера и дали их "губиташима", а да сада пред изборе жели да одобровољи тај слој становништва.

Арсић: Власт не купује политичке поене једнократном помоћи

Посланик Српске напредне странке (СНС) Верољуб Арсић поручио је колегама "да не брину толико за пензионере", јер је актуелна власт пензије смањила 2014. године, а пензионери су своје мишљење изнели 2016. године на изборима када су подржали тадашњег премијера Александра Вучића, што су потврдили и 2017. године на председничким изборима.

Он је истакао да власт нема потребе да купује политичке поене давањем једнократне помоћи пензионерима, већ да је циљ да се мало побољша њихов статус.

Арсић је истакао да Србија као војно-неутрална држава мора да улаже у војску, а на примедбу да улаже више од просека у региону, Арсић је рекао да треба израчунати колико су те земље номинално издвојиле у претходних 10 до 12 година, па ће се видети колико Србија мора да уложи.

Говорећи о увећању зарада, Арсић је питао да ли повећање плата утиче на раст домаће производње, а производња на раст привреде, а све то заједно на бруто-друштвени производ.

Посланик Социјалдемократске партије Србије (СДПС) Милорад Мијатовић истакао је да је сагласан са доделом једнократне помоћи пензионерима и додао да ће се заложити за пензионери добију швајцарски модел за раст пензија, као и да је повећање плата мало, али изводљиво одступање, а да се зараде морају повећати да људи не би излазили из земље.

Он је, говорећи о кредитима у швајцарским францима, нагласио да је реч о 18.000 породица којима је држава помогла да преживе.

Мијатовић је скренуо пажњу на 22 милијарде динара које одлазе на казне и пенале које држава мора да плаћа и истакао да ће се залагати да се уведу платни разреди и да се смање намети за плате.

Прочитајте ОВДЕ како су напредњаци извређали ректорку БУ.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА