Најновије

ВЕДРАНА РУДАН РАСПАЛИЛА КАО НИКАД ДО САД: Домовина, једино место на кугли земаљској где странцу можеш да...

Хрватска књижевница и колумнисткиња Ведрана Рудан, позната по бритком језику, описала је у својој новој колумни шта све чека "трећеземљаке" у њиховој лијепој домовини

Ведрана Рудан (Фото: јутјуб)

Пише: Ведрана Рудан

Пишу ми и читају ме и несретници или "несретници" из трећих земаља, читај Србија, Македонија, БиХ. Многи од тих трећеземаљаца бјеже у Хрватску. Надају се да ће наћи срећу у цивилизираној земљи. Они знају да је Хрватска цивилизирана јер је у ЕУ.

То изгледао овако. Србин у травњу нађе посао у Истри. Прва два мјесеца има и дозволу боравка и ону радну. Друга два на црно црнчи у Далмацији. Вјерује да ће му послодавац Далматинац "средити папире".

Онда доживи повреду на раду. Опаку. Таксијем се одвезе до Хитне, све сам плати. Не говори много са лијечницима, газда му је забранио. Докторима је рекао да је "турист".

До краја коловоза радио је десет сати дневно, без слободног дана. Трудна супруга му је из Србије слала новац за лијекове и превијања. За два мјесеца рада од газде није добио ни куне. Мјесто радње оток Муртер, ако је то битно.

Љетос сам у Сјеверној Македонији провела најљепши годишњи одмор у животу. Македонија је, ма, јебеш оно Сјеверна, прекрасна земља. Људи су драги, цијене свега што се нуди смијешне. Били смо на 1200 метара надморске висине и гледали у планину Пелистер. Домаћица Милка у селу Брајчино најбоља је кухарица на свијету и предобра жена.

У градићу Крушеву посјетили смо музеј Тоше Проеског. Велики споменик великом човјеку. Чули смо причу. Тамошњи професор повијести није могао добити посао. Кренуо је према Ријеци. Тренутно у мом граду ради као сметлар за 800 еура мјесечно. Толико у Македонији не зарађује министар. Надам се да мој суграђанин добива оно што му је обећано.

У Ресену смо разговарали са фризерком. Њен знанац је кренуо пут Водица, пожелио је живјети и радити у "уређеној земљи". Налетио је на "земљака" који му три мјесеца није дао плаћу. Од њега је побјегао Хрвату. Платио му је нешто ситно, али га није пријавио.

Мојој знаници "Босанка" чува и матер и дјецу. Куха за све њих. Нема радног времена, али има слободну недјељу. Није пријављена јер Жељка не жели дозволити својој Хрватској да је "дере". Зашто би она једина "у овом срању од земље" поштовала закон?

Не, не бих ја Хрватица смјела само пљуцкати по родној груди. Срања се не дешавају само трећеземаљцима. Видите мој случај. Угледна сјеверно македонска издавачка кућа Арс и још нешто са мном је потписала уговор о издавању "Плеса око Сунца". Уговор потписан, књига преведена, моје лове нигдје.

Драги трећеземаљци, у истом смо кошу.  Ја сам трећеземаљка у Македонији, ви Срби и ви Македонци и ви "Босанци" у ЕУ.

Поанта је, они који немају моћ најебу и у "цивилизацији" и у "дивљини". Не треба селити ни надати се. Сиротиња има право на снове, али не и на плаћу. Да, треба остати дома.

Домовина... Домовина... Ах, Домовина! Једино мјесто на Кугли гдје странцу можеш опуштено ј*бати матер.

Шта Ведрана Рудан каже о филму о аустријској хуманитарки која је за време Другог светског рата из ужаса усташких логара спасила више од 10.000 српске деце, прочитајте ОВДЕ.

Извор: rudan. info

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА