Најновије

НАЈБРУТАЛНИЈЕ ПУТИНОВЕ ЈЕДИНИЦЕ ДОШЛЕ У СРБИЈУ! Они имају најважнији задатак у Русији и сви их се плаше (ВИДЕО)

За тајну руску јединицу 29155, саставни део службе ГРУ, свет је тек недавно сазнао иако постоји више од 10 година. Она делује широм Европе и света.

Спецназ (Фото: mil.ru)

"Вагнер" се први пут спомиње 2014. године, и почиње са борбеним дејствима на истоку Украјине, тачније у Луганску.

Ови људи су невидљиви у ратним дневницима и изван су сваког формалног ланца командовања. Користе само кодна имена, а наређења за операције добијају искључиво усмено и без икакве формалне процедуре. Због тога их у Русији називају ратницима духовима. "Вагнер" није део руских војних и полицијских снага, а нема га ни у регистру агенција за пружање услуга обезбеђења.

Вагнер, међутим, није званично регистрован у Русији, јер су према руским законима приватне војне компаније забрањене. Вагнер је регистрован у Аргентини, али има камп за обуку у руском селу Молкино – исто село у коме је центар за обуку 10. специјалне бригаде руске Главне обавештајне управе (ГРУ), главне војне обавештајне агенције ове државе.

Руске власти никада нису признале да имају било везе са "Вагнером", иако је председник Владимир Путин објавио да је одликовао неколико његових бораца за њихове активности у Украјини и Сирији.

Оснивач ове групе је Дмитриј Велеријевич Уткин, иначе украјински држављанин. До 2013. био је један од пуковника ГРУ-а, да би потом постао део "Словенског корпуса", приватне организације која је за новац чувала гасоводе у Сирији.

Верује се да "Вагнер" има око 1.500 припадника, који су углавном пензионисани руски војници и специјалци између 35-55 година. Плата им се креће око 1.000 долара месечно.

Запослени не смеју никоме да одају своју локацију, па чак ни супругама, породици и пријатељима. Није им дозвољено да имају профиле на друштвеним мрежама, као ни да објављују фотографије на интернету, због чега их многи називају "сенкама".

Спецназ

Баш као и недавно откривена група 29155 и Спецназ је део ГРУ - руског војно обавештајног директората - и као такав важи за плодно тло за стварање оперативаца. Само име групе је заправо скраћени назив руског израза "специальное назначение",што значи "специјалне намере". Назив Спецназ користи се и у другим бившим совјетским државама.

Сматра се да сви регрути морају да прођу изузетне тестове издржљивости, а способност избегавања бројно супериорног непријатеља је њихова кључна улога. Бивши совјетски официр Виктор Суворов написао је у једној књизи да прве вечери сви регрути бивају претучени.

- Избаце их у блато босе и натерају да спавају у тоалетима. Туку их каишевима, папучама, па и кашичицама - свиме што је погодно за узроковање бола - рекао је он.

Међутим, неки стручњаци са Запада тврде да су то само митови и су припадници ове групе заправо само "силеџије" којима недостаје иницијатива.

Британска истраживачка агенција "Белингкет" је објавила да је један од осумњичених за случај тровања бившег руског шпијуна био један од виших официра Спецназа.

Према речима Марка Галеотија, писца књиге "Спецназ: Руске специјалне снаге", тај израз се односи на то да се војници Спецназа шаљу у борбу против непријатеља далеко иза линије фронта. И осумњичени за напад на Сергеја Скрипаља и његову ћерку Јулију такође су довођени у везу са овом тајном јединицом.

Алфа група

Група "А" КГБ, познатија као Алфа основана је 1974. године у тадашњем СССР-у по налогу шефа КГБ-а Јурија Андропова. "Алфа" је била елитна противтерористичка јединица у саставу ОСНАЗ-а, посебних јединица руске сигурносне службе ФСБ.

О њеном деловању се релативно мало зна, иако је познато да су њени припадници учествовали у авганистанском рату и ратовима у Чеченији, а касније и бројним талачким кризама, укључујући и окончање талачке кризе у Москви 2002. године.

Најпознатија њихова акције се догодила у Литванији. Наиме, након што је суд та државе 11. марта 1990. и објавила намеру да се одвоји од Совјетског Савеза и поново успостави независну републику, совјетско руководство је 9. јануара 1991. послало Алфа групу да заустави покрет за независност и одржи статус Литваније као совјетске републике. Овај покушај да се поново успостави совјетска доминацију кулминирала је насилном заузимању "Вилнијус ТВ" торња, током којег је убијено 13 наоружаних демонстраната Литванаца и један оперативац.

Вимпел

"Вимпел" је сестринска јединица Групе "А", основана 1981. године као део тадашењг КГБ-а. Још је увек класификована и тајна јединица.

"Вимпел" је сматран елитном јединицом, међутим, након распада СССР-а, десеткован је бескрајном реорганизацијом. Једно време током владавине Бориса Јељцина, ова јединица пребачена је са ГРУ у надлежност полиције, када се побунио велики део оперативаца сматрајући да је понижен тим што су пребачени под полицијску контролу и више од њих 200 напустило је службу. Касније су враћени под ГРУ.

Сви оперативци "Вимпела" обучени су за тактичке операције, падобранство, вожњу разних возила, роњење, технике подводне борбе, пењање и алпске конопце, а обучени су за прикупљања обавештајних података. Оператери "Вимпела" пролазе посебну обуку везану за импровизоване или посебне експлозивне направе, омогућавајући им да користе "терористичке" тактике за обављање својих операција.

Регионалне групе "Вимпел" биле су распоређене у градовима са посебно важним нуклеарним постројењима. Учествовала је у чеченски ратовима и у нападу на зграду Врховног совјета током руске уставне кризе 1993. године. Мало се зна о његовим тренутним операцијама и активностима, изузев хапшења чеченског вође милитаната Салмана Радујева у марту 2000. године и напада на школу у Беслану у септембру 2004. године.

Снаге за специјалне операције (ССО)

Најновије и најтајанственије јединице руских командоса носе једноставан назив, Снаге за специјалне операције (ССО). Постоје подаци да су основане 2009. године, а њихове редове попуњавају искусни војници, некадашњи припадници других јединица.

Према неким руским медијима, припадници ССО учествовали су у борбама у сиријском граду Палмира. Сајт Лента тврди да су руски специјалци били ангажовани против терориста у различитим деловима света – од северне Африке до Авганистана, као и у неким бившим совјетским републикама у централној Азији.

Е.Н.О.Т Корп

Сада већ угашени Е.Н.О.Т Корп је руска паравојска, чији чланови ратују у разним деловима света.

Е.Н.О.Т  је био у блиским односима са Савезом добровољаца Донбаса (СДД), а вођа Е.Н.О.Т.-а, Роман Теленкович био члан управе СДД и учествовао је у сукобима у Донбасу. У истим сукобима учествовали су и чланови још познатије организације тог типа, такође руске - "Вагнер".

Руска државна агенција ТАСС такође је писала о Е. Н. О. Т.-у, наводећи да су њени чланови, поред војних операција у Донбасу, учествовали и у онима у Сирији и Нагорно-Карабаху (регија која се налази између две бивше совјетске републике Јерменије и Азербејџана, прим. аут.). Такође, ТАСС се осврнуо и на кампове у којима су, како је навођено, "тинејџери обучавани да пуцају и користе експлозив".

Припадници ове групације на Златибору су држали дечији војни камп, где су их подучавали сналажењу у простору, борилачким вештинама и где су их подучавали заједништву.

Американци због страха од кинеских ракета урадили нешто невероватно са својим бродовима! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА