Најновије

ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА БИХ МИЛОРАД ДОДИК ПИТА ЗАПАДНЕ МОЋНИКЕ! Ако може "велика Албанија", што не може велика Србија?!

Ако Аљбину Куртију, главном кандидату за премијера лажне државе Косово, буде дозвољено да прави 'велику Албанију', Срби ће имати пуно право да уједине Србију и Републику Српску!

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Ову јасну поруку међународној заједници упутио је јуче Милорад Додик, бивши председник РС и актуелни члан Председништва БиХ, који наглашава да се на Балкану не могу довека спроводити двоструки стандарди. Додик упозорава да би стварање 'велике Албаније' коју прижељкује Курти значило усвајање нових, потенцијално веома опасних принципа на Балкану.

Опасна игра

Према његовим речима, Курти дебело греши ако мисли да је могуће дугорочно нешто дозвољавати једном, а бранити другом народу.

- Усвајање нових принципа на Балкану, које заговара Аљбин Курти за Албанце у покушају да се створи 'велика Албанија', морало би да важи и за друге народе на Балкану, пре свега за Србе. На Балкану се не могу довека спроводити двоструки стандарди, да оно што је дозвољено једном народу другом буде строго забрањено, како то мисли Курти. Српски народ нема разумевања за то и неће то трпети. Јер ако је нешто дозвољено другима, како то за Шиптаре заговара провокатор Курти, зашто онда и Србима не би то исто било дозвољено?! - пита Додик коментаришући Куртијеву изјаву да Косово и Албанија треба да се интегришу у федерацију као Немачка.

- Република Српска се залаже за мир и стабилност, за поштовање међународних обавеза, пре свега Дејтонског споразума, и подржава решавање кризних питања мирним путем, договором и компромисом. Али стварање 'велике Албаније' које најављује Курти значило би увођење и усвајање неких нових принципа на Балкану - подвлачи Додик.

Претходно је Аљбин Курти, иначе, изјавио да се залаже за национално уједињење Албанаца у оквиру федерације.

- У оквиру ЕУ не може се догодити национално уједињење Албанаца. Ту се придружујемо Данцима, Аустријанцима и Шпанцима. А наш савез се мора догодити овде. Косово и Албанија треба да се интегришу у федерацију као Немачка - казао је Курти.

Коментаришући ове наводе, шеф Српског спољнополитичког круга Милисав Паић каже да је Додикова изјава логична.

- Албански премијер Еди Рама у сарадњи са властима у Приштини већ годинама гради политичку, економску и безбедносну структуру за заједничку државу. Рамин пристанак на 'мали Шенген' са Србијом и Македонијом могао би лако да послужи као смоквин лист за остварење тих циљева. Додик са правом прави паралелу са РС и Србијом, са том разликом што САД и Запад прећутно подржавају Албанце јер у њима виде инструмент за спровођење геостратешких интереса, што са Србима, бар засад, није случај - подвлачи Паић.

Запад игнорише Србе

Политиколог Јелена Вукоичић оцењује да Додикова изјава прати политичку логику коју западни званичници упорно игноришу.

- Било какав покушај стварања 'велике Албаније' довео би до тектонских потреса на већ трусном подручју Балкана који не би могли да заобиђу БиХ. А БиХ од почетка представља крајње дисфункционалну државу и класичан међународни протекторат - закључује Вукоичићева.

Курти: Таксе неће исто важити за Србију и БиХ

Аљбин Курти поновио је да ће питање такси на производе из Србије бити решено на бази реципроцитета, а да, кад је о БиХ реч, Сарајево не би требало да буде третирано на исти начин.

- Београд и Сарајево не треба стављати у исти кош. Албанци и Бошњаци доживели су много патњи од Београда и није фер да и Сарајево и Београд буду третирани исто по питању такса. Не желимо да нам у добрим односима Албанаца и Бошњака буде препрека Република Српска - казао је Курти.

Митрополит Амфилохије саопштио је да намера владајуће ДПС да у партијски програм за предстојећи конгрес уврсти и питање обнове аутокефалне црногорске православне цркве, показује незнање оних који креирају државну као и политику владајуће партије о томе шта је црква и колико она постоји на простору Црне Горе. Прочитајте ОВДЕ   још детаља.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА