Најновије

МИЛИВОЈЕВИЋ ПОРУЧИО ПРИШТИНИ: Претње не пролазе! Шиптари морају да се дозову памети!

Бивши дипломата Зоран Миливојевић сматра да би Бела кућа требало да обезбеди услове са се дијалог настави, али да нико не треба да очекује да Србија одустане од својих државних и националних интереса и поручује да, у том смислу, претње више не пролазе.

Бивши дипломата Зоран Миливојевић (Фото: Зоран Миливојевић)

"Јасно је да је косовско питање тешко и да је амерички прилаз такав да на крају, у свакој варијанти, очекују признање. Били преговори не били, они од тога не одустају и свакако да то не може да неком састанку да караткер лаког састанка и лаке теме. Коментар председника Вучића је примерен реалној ситуацији", каже Миливојевић.

Он напомиње да никада није ни било речи о томе да ће Американци променити став, јер, каже, ради се о нечему чиме треба да се верификује 1999. година, односно агресија НАТО.

Признање тзв. Косова 2008. године требало је да буде реализација тог пројекта, а до тога није дошло јер се Србија са тим не слаже и зато што међународне околности диктирају да се ствари решавају другачије.

"Максимум америчког става је да се о томе разговара, али не да би се разговарало о промени њеховог става о признању независности, него да се разговара о томе како да се дође до тог признања. Сви напори Америке, па и ови сада који су убрзани укључењем Беле куће на најдиректнији начин, али и напори западних центара моћи који стоје иза пројекта из 1999. у функцији су како да се дође до реализације тог пројекта", каже Миливојевић.

Због тога ће ти разговори, ако до њих дође, бити тешки, деликатни, сматра Миливојевић и додаје да ситуацију компликују и изјаве Аљбина Куртија, који је победио на парламентарним изборима на Косову и Метохији, јер све су те изјаве супротне сваком очекивању да дијалог моžе бити одблокиран.

"Ако ћемо поштено, пошто се Бела кућа већ ангажује и истиче неку жељу да се дијалог настави и да се до неког решења дође, на њој је највећа одговорност да створи услове. Како сада ствари стоје, није само повлачење такси услов, јер су се ствари искомпликовале и све што Курти говори, независно од такси, тешко да ствара услове да се дијалог настави", сматра Миливојевић.

Очекивање да Србије призна тзв. Косово није ново, примећује дипломата.

"Оно са чиме се мора рачунати, јер су се ствари на глобалном плану промениле, а промениле се и позиција Србија и њена одлучност да штити своје интересе, јасно је и не треба нико да очекује да ће Србија да одустане од својих државних и националних интереса без обзира шта ко мислио. Не постоји та понуда која би могла да надомести државни и национални интерес", истиче Милиовојевић.

Он истиче и да је Србија огуглала на претње и да оне више не пролазе.

"Према Србији се мора понашати конструктивно, мора се уважити интерес Србије и њена позиција. То што Америка инсистира на брзини и што садашња администрација има интерес да се то реши и да она покаже своју снагу на глобалном нивоу, да кроз то реши и неке своје геостратешке интересе, да покуша наметањем да то реши - то неће моћи. Председник не само да ће да размисли него ће поћи од онога што је интерес Србије а не од тога шта неко жели и на чему инсистира", каже Миливојевић.

"Морати" у оваквим стварима више не пролази, поручује дипломата.

"Ако нешто мора - онда морају у Приштини да се дозову памети, да схвате у којој се позицији налазе и почну да размишљају о будућности", закључио је Миливојевић.

Прочитајте ОВДЕ како ветерани рата са КиМ чекају Александра Вучића.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА