Најновије

НАУЧНИКЕ УПЛАШИЛА ОГРОМНА МАСА У МОРУ: Кад су сазнали шта је, нису могли да верују! (ВИДЕО)

Недавно су чланови посаде једног истраживачког брода пронашли необично велику округлу масу, за коју нису знали шта је.

"Чудовиште" (Фото: Јутјуб)

Без обзира на то што чудна округла маса, откривена у мору код фјорда Орстафјорден у Норвешкој, подсећа на нешто што би могло да се види у научнофантастичним филмовима, испоставило се да се у ствари ради о џиновској маси јаја лигњи.

Мистериозну масу у мрачним водама око норвешког фјорда открио је капетан Нилс Баднес и ронилац Роналд Раш са истраживачког брода "REV Ocean".

Снимак неидентификованог објекта поставили су на Твитер, а убрзо је стигао одговор да се ради о маси јаја десетокраке лигње.

Научницима још није познато како лигње производе ове велике масе јаја, али су фасцинантне ствари - некада пречника и више метара, у којима се налазе десетине хиљада јајашаца у развоју.

Различите врсте лигњи праве различите облике и величине. Примера ради, дијамантска лигња Thysanoteuthis rhombus, која живи у тропским и суптропским водама, прави масу у облику ваљка, са низовима десетина хиљада јајашаца.

Хумболтове и Гулдове лигње постављају потпуно провидну масу у којој су јајашца равномерно свуда распоређена, док је маса летеће неонске лигње, коју је 2015. године снимила Национална географија, велика и до четири метра у пречнику.

Прочитајте ОВДЕ  да ли је човечанство спремно да сазна детаље о животу на Марсу?

Извор: Sciencealert. rs/ РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА