Најновије

ИНТЕРПОЛ ПОНОВО НА ВЕЛИКОМ ИСПИТУ: Да ли да се и даље расправља о захтеву лажне државе Косово?

Светска полицијска организација ће ове недеље, током које се одржава њена 88. Генерална скупштина у Сантјагу, поново бити на великом испиту - поштује ли међународне норме и сопствене резолуције.

Илустрација (Фото: Правда)

Уколико се данас, 14. октобра на седници Извршног комитета Интерпола да зелено светло да се захтев Приштине за чланство у овој организацији уврсти у дневни ред, то ће већ бити гажење унутрашњих правила јер су пре две године усвојене јасне смернице за пријем нових чланова, по којима земље које траже пријем од сада морају да потврде да испуњавају све "неопходне услове државности". Такве потврде косовске власти немају да приложе, јер је Косово и Метохија територија под међународном управом Уједињених нација.

Известилац Извршног комитета који би данас требало да образложи да ли захтев Приштине заслужује даље разматрање из Анголе је, земље која није признала Косово, али ИК укупно има 13 чланова. Осим представника Анголе, у њему су и заступници Алжира, Русије, Аргентине, Уједињених Арапских Емирата, Француске, Бразила, Молдавије, Нигерије, Холандије и председавајуће Кореје, док су места Америке и Азије упражњена. Седам од њих не признаје тзв. косовску државност.

Ако косовска апликација прође први степеник на ИК, у уторак, 15. октобра ће се наћи пред делегатима Скупштине који морају да потврде дневни ред. Прескочи ли се и ова станица, расправа, а затим би и гласање, како се предвиђа, могло да буде у четвртак, када ће Србија изнети све правне и политичке аргументе који оспоравају право Приштине да има место у Интерполу.

Без нових признавања

Од новембра 2018, када је на претходној Генералној скупштини Интерпола у Дубаију Приштина доживела дебакл, ниједна нова земља није признала тзв. косовску независност. На другој страни, у том периоду је пет земаља суспендовало своја признавања - Палау, Того, Мадагаскар, Соломонска острва и Централноафричка Република.

Најмоћније машине на свету производе Руси и то сада дају Кини. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА