Најновије

НЕМАЧКА ГУБИ СТРПЉЕЊЕ! Ангела Меркел поново прети Турцима: Зауставите офанзиву у Сирији!

Немачка канцеларка Ангела Меркел поново је позвала Турску да обустави офанзиву на северу Сирије која, како је упозорила, угрожава борбу против екстремиста Исламске државе.

Ангела Меркел (Фото: Јутјуб)

Меркел је то изјавила на заједничкој конференцији за новинаре са норвешком премијерком Ерном Солберг, која је такође упутила позив Турској да "неодложно обустави операцију и поштује међународно право".

Солберг је подсетила да је њена земља обуставила продају војне опреме НАТО савезници Турској, али је истакла да "сматра да је боље имати Турску унутар, него изван НАТО", преноси АП.

Најбоље је да Турска буде "у нашој породици, али не можемо се понашати као да се ово није догодило", додала је Солберг.

Меркел је пре два дана, у телефонском разговору, позвала турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да одмах обустави војну офанзиву на североистоку Сирије која, како је оценила, прети да дестабилизује регион.

Из Берлина је тада саопштено да је разговор иницирао Ердоган.

У саопштењу које је објавила канцеларија немачке канцеларке наводи се да "без обзира на легитимне безбедносне интересе Турске", војна операција представља претњу која би довела до измештање великог дела локалне популације.

Немачка истиче и да офанзива прети да дестабилизује регион и поново ојача екстремистичку Исламску државу.

Ердоган је у четвртак упозорио Европску унију да турску акцију у Сирији не назива "инвазијом", запретивши да ће "отворити врата" и допустити да сиријске избеглице преплаве Европу.

Он је, такође, критиковао НАТО савезнике који разматрају проширење ембарга на оружје против Турске због њене операције на северу Сирије.

Ердоган је јуче у Истанбулу рекао да је разговарао са немачком канцеларком Ангелом Меркел и британским премијером Борисом Джонсоном, истичући да нико од њих двоје "не зна истину" о турској операцији, као и да су под "озбиљним притиском дезинформација".

Турска је 9. октобра објавила покретање операција "Извор мира" на северу Сирије која је почела ваздушним ударима на позиције курдских јединица.

Прочитајте ОВДЕ шта је Реџеп Тајип Ердоган поручио Владимиру Путину.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА