Најновије

ОЗБИЉНО УПОЗОРЕЊЕ НАШЕМ РЕГИОНУ! Путин: Терористи из Сирије праве упориште на Балкану!

Руски председник Владимир Путин упозорио је у петак да терористи из Сирије, након што су побеђени, покушавају да направе нова упоришта на Балкану и у Азији. Он је то рекао у тренутку док траје турска војна операција против Курда у Сирији, која би, према његовом мишљењу, могла значајно да повећа терористичку претњу.

Илустрација (Фото: kremlin.ru/ Правда)

Сви да буду на опрезу

Путин је, говорећи на састанку шефова чланица Заједнице независних држава (ЗНД), истакао да би сви требало да буду на опрезу. 

- Након што су побеђени у Сирији, милитанти планирају да се преселе у друге регионе. Покушаће да направе своја упоришта на Балкану, у југоисточној Азији, као и на јужним границама ЗНД - изјавио је Путин. 

Према његовим речима, борба против терористичких претњи приоритет је за земље чланице ЗНД.

- Кључна ствар јесте да уложимо заједничке напоре у борби против тероризма - нагласио је руски председник.

Он је додао да је забринут због турске војне операције у Сирији, која би могла да оживи тероризам у региону.

- Плашим се да турска војска нема довољно ресурса да брзо преузме контролу над затворима у којима се налазе припадници Исламске државе. Џихадисти би могли једноставно да побегну из њих - рекао је Путин.

Како је навео, Русија ће предузети мере предострожности.

- Морамо бити свесни тога. Треба да мобилишемо наше обавештајне службе због ове нове опипљиве претње - поручио је Путин.

Његова страховања деле и безбедносни стручњаци. Они су, такође, упозорили да би око 12.000 џихадиста ИД, који се налазе у затворима у североисточном делу Сирије, током турске војне операције могло да побегне.

- Турска војска је из ваздуха већ првог дана војне операције у Сирији погодила један од затвора. Извештаји са терена говоре да су неки џихадисти то искористили и побегли. То је веома опасно. Уколико терористи наставе да беже, успеће да се организују, а то значи да ће регион поново захватити стравичан талас насиља - објаснили су безбедносни експерти. 

Турци држе све под контролом?

С друге стране, Анкара уверава да ситуацију држи под контролом и да неће дозволити заробљеним борцима ИД да изађу на слободу. Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу у петак је навео да ће његова земља од сиријских Курда преузети управљање затворима у којима се налазе терористи. 

- Не можемо дозволити да у безбедносној зони коју покушавамо да направимо џихадисти ИСИС слободно шетају. Турска боље него многи зна какву опасност представљају милитанти ИД јер је пропатила због њихових самоубилачких напада - истакао је Чавушоглу. 

Иначе, турски председник Реџеп Тајип Ердоган у среду је започео војну операцију "Мирно пролеће" на североистоку Сирије, насељеном углавном Курдима. Циљ му је да се обрачуна са курдским јединицама, које су се последњих седам година бориле против ИД. Турска на те курдске милиције гледа као на продужену руку Радничке партије Курдисатана (ПКК), коју Анкара сматра терористичком организацијом. Ердоганов план је да направи "безбедносну зону" дуж своје границе са Сиријом и да ту насели најмање два милиона од укупно 3,6 милиона сиријских избеглица, које се тренутно налазе у Турској. 

Стотине мртвих, десетине хиљада цивила побегло

Трећег дана војне интервенције у Сирији, у петак, турски ратни авиони и артиљерија наставили су да гађају курдске положаје, а у офанзиви је досад погинуло неколико стотина људи, док су десетине хиљада становника напустиле своје домове.

- Турска војска је јуче напала подручје Рас ал Аина, једног од два погранична сиријска града - пренео је Ројтерс, чији се новинари налазе у Џејланпинару, на турској страни границе.

Агенција је додала да је из Џејланпинара у Сирију ушао конвој са 20 оклопних возила, која превозе сиријске побуњенике, од којих су неки узвикивали "Алаху акбар".

Турско министарство одбране саопштило је да је у ноћи између четвртка и петка убијено 49 курдских екстремиста, што је до сада, укупно 277 "терориста".

Анкара тражи подршку НАТО

Мевлут Чавушоглу јуче је, током разговора са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом у Анкари, затражио да Алијанса подржи турску војну операцију у Сирији.

- Очекујемо солидарност наших савезника из НАТО. Столтенбергу смо дали све информације у вези са војном акцијом и очекујемо подршку - изјавио је Чавушоглу.

ЕУ уводи санкције Турској?

Француска државна секретарка за европске послове Амели де Моншален изјавила је да ће се на самиту ЕУ следеће недеље разговарати о санкцијама Турској због њених акција у Сирији, које је цео свет осудио.

- Нећемо остати неми пред ситуацијом која је ужасна за цивиле, слободне сиријске снаге и стабилност региона - рекла је она.

Приштина опробава већ виђени рецепт „етничког тровања“. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА