Најновије

ПУТИН УПОЗОРАВА, БИХ ИГНОРИШЕ ТЕРОРИСТЕ: Враћа се десетине бораца Исламске државе!

Безбедосне агенције у БиХ слика су и прилика тренутног стања у држави, па зато не треба ни чудити што међу њима нема апсолутно никакве сарадње када је у питању подизање нивоа безбедности због повратка бивших бораца Исламске државе у БиХ.

Џихадисти (Фото: Јутјуб)

Истовремено, лидери најмоћнијих земаља у свету упозоравају да ће терористи у будућности своје базе имати на Балкану и позивају на заједничко деловање.

- После пораза у Сирији, многи милитанти се селе у друге регионе, где желе да створе јаке базе, а једна од главних мета им је Балкан, али и југоисточна Азија, као и јужни региони Заједнице независних држава (ЗНД). Морамо да сарађујемо и боримо се против терориста у најмање три наредне године. Веома је важно заједништво у овим пословима – рекао је председник Руске Федерације Владимир Путин.

Без обзира на силна упозорења која долазе од тако моћне силе, апеле руског председника нико не чује у БиХ. Наше безбедоносне агенције не интересује ни то какве последице може да по регион остави и напад Турске на север Сирије где су сконцентрисани затвори у којима се налазе екстремисти некадашње Исламске државе.

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић упозорава да у БиХ још увек некажњено делују организације које су радикализовале и финансирале младе који су отишли у Сирију, а сада се враћају у БиХ.

- Наше безбедносне, а поготово обавештајне агенције су спремне да помогну ИД - овцима као што су им помагале када су одлазили у Сирију - изјавио је Галијашевић.

Осим бивших бораца ИД БиХ је суочена са све већим бројем миграната без личних исправа који се слободно шетају по БиХ, улазе у приватне поседе, становништво негодује и протествује, али ни њихов глас не чују у надлежним институцијама. Поставља се питање ко би уопште требало да преузме бригу о сигурности грађана БиХ, пише Српскаинфо.

О томе каква је тренутна сарадња безбедносних агенција по овом питању говори и то да су у МУП РС недавно рекли да их нико није обавестио да се у БиХ враћа девет окорелих радикалних исламиста.

Бивши руководилац полицијских агенција у БиХ Урош Пена истиче да је Кривични закон БиХ јасно дефинисао да онај ко се прикључи страној војној формацији чини кривично дело.

- Поднесени су извештаји против одређеног броја држављана БиХ који су се борили у Сирији, а за неке су расписане и међународне потернице. Једино што треба испоштовати јесте да се казнена политика води у складу са законом, те да се не изричу казне испод законског минимум - изјавио је Пена.

Додаје да полицијске агенције у БиХ морају водити рачуна о бившим борцима који су ратовали на страни терористичких организација те би они требали бити стављени под надзор агенција на државном нивоу.

- Ми можемо причати шта хоћемо, али то су све држављани БиХ и нико их не може спречити да се врате у своју земљу. Са друге стране, у складу са законом, они морају одговарати за оно што су радили у Сирији, али проблем је што нико неће да ради свој део посла - објаснио је Пена.

Галијашевић истиче да су се домаће безбедносне агенције у прошлости поиграле великих геополитичких игара у којима су поједине западне службе имале интересе да се Сирија подели на три дела.

– Сада видимо последице тих игара, јер се многе породице из Сирије враћају у БиХ. Према нашим подацима, већ се вратило преко 100 бораца, од којих је само 18 процесуирано и кажњено пресудама испод законског минимума- подсетио је Галијашевић.

Главни проблем јесте што за све ово време агенције нису откриле оне који су организовано радикализовали, финансирали и слали младе из БиХ да се боре на страни терористичких организација у Сирији.

- Чурта је био средњошколац када је отишао у Сирију, а Јасмин Кесеровић је имао тек 21 годину. Ко је њих радикализовао, усмерио, припремио их за рат у Сирији. То није индивидуалан чин, овде делују организоване групе, а наше службе ништа не раде по том питању- рекао је Галијашевић.

Упозорио је да се преко бивших бораца ИД, али и миграната који улазе у БиХ без личних докумената организовано ствара рушилачка структура која ће разбијати државу и унети немир и хаос.

- Ми се тренутно суочавамо са десетинама хиљада бораца ИД, а наше безбедносне службе на државном нивоу не подузимају ништа како би се превентивно деловало, јер немамо никакве информације 

о терористима. Ускраћени смо за податке о њиховим биографијама, местима на којима су ратовали, било чему- упозорио је Галијашевић.

Обавештено и Тужилаштво БиХ

О доласку џихадиста који су прошли провере америчких снага у Сирији обавештене су полицијске агенције и Тужилаштво БиХ. За шесторицом је расписана црвена Интерполова потерница. Међу њима су и Хамза Лабиди, Сенад Касуповић, Јасмин Кесеровић, Емир Алишић.

Неслужбено, требао би бити испоручен и Армин Абдулах Чурт, за којег је министар безбедности Драган Мектић тврдио да је побегао из затвора. У БиХ је до сада депортован само Ибро Ћуфуровић из Велике Кладуше. Њему се већ суди у Суду БиХ по оптужници Тужилаштва БиХ за придруживање и суделовање у страним паравојним формацијама.

Прочитајте ОВДЕ   какав то рат пршти у БиХ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА