Најновије

РУСИЈА ТВРДИ: Турци обећали да ће се повући из Сирије након завршетка операције!

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган говорио је да намерава да повуче трупе са севера Сирије након завршетка противтерористичке операције у овом региону, изјавио је новинарима специјални представник председника Русије за решавање сиријске кризе Александар Лаврентјев.

Турска војска у Сирији (Фото: Јутјуб)

- Ердоган је, у принципу, све упозоравао да намерава да спроводи операцију и да је сврха операције, према његовом схватању, борба против терористичких група. Према томе, чим испуне овај задатак, турске трупе ће бити повучене са севера Сирије - рекао је Лаврентјев.

Он није могао да одговори када би то могло да се деси.

Лаврентјев је, такође, подсетио на став Русије да на сиријској граници са Турском треба да се налазе само сиријске снаге, што би била најбоља гаранција заштите од терориста који у Турску долазе са територије Сирије.

Русија је против тога да турске трупе буду стално распоређене у Сирији, додао је он.

- Курди су пристали да пусте сиријске владине трупе на одређене територије - рекао је он говорећи о исходу преговора Курда са Дамаском. Конкретно, сиријске владине снаге ушле су у Манбиџ, додао је он.

Специјални представник изјавио је и да је засад тешко рећи да ли ће територија коју контролише Дамаск на северу Сирије бити проширена.

Коментаришући број припадника терористичке групе ИД који је напустио затворе током турске операције на североистоку Сирије, Лаврентјев је рекао да не располаже тим информацијама, али је додао да се тамо налазило око 12.000 терориста.

Аутономна управа територија на североистоку Сирије званично је 13. октобра објавила да је постигла договор са сиријским властима о распоређивању сиријске војске дуж читаве границе са Турском, како би пружила помоц´ у одбијању напада турске војске и протурских група.

Прочитајте ОВДЕ  која ће то два блока одлучивати о будућности Сирије.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА