Најновије

СТИДИМО СЕ СВОЈЕ ЗЕМЉЕ: Амерички војници бесни и разочарани због Трампове одлуке!

Велик број америчких војника и званичника изразио је фрустрацију и бес због одбијања администрације председника Доналда Трампа да подржи сиријске Курде услед турске инвазије.

Маринци (Фото: pixabay. com)

Војници и одбрамбени званичници – укључујући оне размештене у Сирији – изразили су негодовање због Трамповог руковођења ситуацијом. Један амерички званичник је рекао да је добро познато да су неки људи на вишим позицијама у америчкој војсци веома бесни због оваквог третмана Курда, након што су им ови помогли у борби против Исламске државе . Други је рекао да Трампов неуспех да се силом супротстави инвазији или уради било шта да заустави нападе на Курде, значи да је амерички председник дао Турцима зелено светло, упркос јавном ставу администрације да се противи инвазији.

- Курдске Сиријске демократске снаге (СДФ) се боре са силом која намерава да елиминише њихове људе, јер смо ми дали зелено светло за њихову операцију – истакао је неименовани старији одбрамбени званичник Сједињених Држава.

Губитак поверења

Други званичник је рекао да је постиђен потезима своје земље према Курдима и СДФ, истичући да САД нису успеле да одбране свог савезника у борби против исламиста. Постоји и забринутост да савезници и потенцијални партнери више неће веровати САД у будућности.

- Како да сад очекујмо да неко постане наш партнер? – рекао је један званичник.

- Они су урадили све што смо тражили од њих. Ово стварно није добро за нас – додао је други.

Турска је покренула војну операцију на североистоку Сирије након што је Трамп наложио малом контингенту од око 50 америчких војника да се повуку са границе због претњи турског председника Реџепа Тајипа Ердогана инвазијом. Снаге СДФ и амерички политичари критиковали су Трампа што се није снажније супротставио турској операцији, нити предузео било какву меру да је заустави. Републиканци су осудили Трампову одлуку као издају Курда, стратешку грешку која ће ослабити амерички кредибилитет, губитак предности у борби са ИД, те отежавање склапања будућих савеза за САД и јачање позиције Русије и Ирана.

Амерички потпредседник Мајк Пенс открио је да је Трамп разговарао и са Ердоганом и са вођом СДФ-а, генералом Мазлумом Кобанијем Абдијем, додајући да је председник САД примио “чврсто обећање” од Ердогана да неће напасти сиријски курдски град Кобане, који се сматра кључном локацијом Сиријских демократских снага.

Амерички војници су делимично фрустрирани због чињенице да је њихова влада, како би удовољнила Турцима, убедила сиријске Курде да размонтирају своје утврђења дуж границе и повуку своје борце. САД су рекле да је Туска пристала на договор којем је циљ спречавање унилатералне турске војне акције и такође давање Истанбулу америчких обавештајних података о граничном подручју.

Свесни турског непријатељства ка сиријским Курдима, Американци су такође одбијали да наоружају милицију, све до 2017. Арапи и Курди у СДФ добили су од САД само лако наоружање, попут АК-47 пушака, не дајући им тешко јер се оно може искористити против модерне војске опремљене тенковима, артиљеријом и борбеним авионима, попут Турске. Упркос томе, Турска је покренула инвазију, а неколико чланова Трампове администрације тврде да САД нису напустиле сиријске Курде. Ипак, нису ни предузеле акцију да зауставе инвазију.

Напуштање и издаја

Војници у Сирији описали су америчке потезе као “напуштање” и “издају”.

- Овде се дешава хаос. Желимо да понудимо подршку. Не желимо да их оставимо у овој ситуацији – рекао је један припадник америчких специјалних снага.

Више војних званичника је изразило разочарење што Пентагон и Стејт департмент нису деловали да заштите Курде. У петак је председник Здружених шефова особља, генерал Марк Мили, поручио СДФ-у да “не реагује претерано” на турску инвазију. Како су им Американци окренули леђа, Курди су потражили заштиту код Асада у Сирији и њихове руске војне подршке, док је Трамп у понедељак “твитовао” да нема проблема с тим. Он је такође објавио непотврђене извештаје да су Курди ослободили 10.000 припадника ИД, што је његова сопствена администрација одмах порекла.

- Лажно тврдити да Курди из СДФ-а ослобађају затворене исламисте је погрешно – истакао је неименовани одбрамбени званичник за СиЕнЕн. 

Сиријска арапска војска (САА) потпуно је преузела контролу над градом Манбиџ и околним насељима, саопштено је из руског Министарства одбране.  Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА