Најновије

ВОЈВОДИНА ЈЕ СЛЕДЕЋА! Горан Јешић, функционер ДС најстрашније прети територијалном интегритету Србије

Функционер Демократске странке Горан Јешић поручио је јуче да ће војвођанско питање тек да ескалира и да је то следећа велика криза која ће задесити Србе и Србију.

Горан Јешић (Фото: Јутјуб)

У интервјуу за портал "Аутономија" Јешић је нагласио да питање статуса Војводине тек треба да се отвори, и то "на врло озбиљном нивоу". Некадашњи градоначелник Инђије изнео је и прогнозу по којој ће једни од покретача те иницијативе бити нико други до Срби протерани из Хрватске и Босне током ратова деведесетих (?!).

Опасно му се привиђа

- Војвођанско питање никако није затворено. Оно ће тек да ескалира, да се отвори и то врло озбиљно, и то на иницијативу последњих избегличких генерација, које такође схватају да су опљачкане, да је Војводина опљачкана. Ја сваки дан срећем људе који говоре да би им било боље да се политика која утиче на њихове послове не води из Београда - рекао је бивши потпредседник ДС. Он је укорио и опозицију што се још није јасно изјаснила по овом питању.

- Ни опозиција, нажалост, не отвара та питања. Али у једном тренутку то ће сигурно доћи на ред. Јер Војводина јесте озбиљно политичко питање. Невероватно је да око 50.000 људи који живе на северу Косова имају већи буџет од 1,9 милиона Војвођана, који живе у другој, по Уставу такође аутономној покрајини. То није нормално. То није поштено ни према људима у Крагујевцу, ни према онима у Ваљеву, Новом Пазару... И тема војвођанске аутономије свакако ће бити отворена, јер Војводина је озбиљан губитник последњих 20 година, као и за време Милошевића. Инфраструктурно, ви немате ниједан метар новог аутопута у Војводини, ниједан нови пројекат, железница је у катастрофалном стању... Данас се из Новог Сада до Сомбора путује два сата. Војводина је данас у сваком смислу девастирана, а њен основни ресурс, пољопривреда, служи за поткусуривање Вучићевих тајкуна, закључио је Јешић.

На више пута постављено питање новинара Информера да ли то он најављује да би Војводина у будућности могла да се одвоји од Србије, Јешић јуче није желео да одговори. На другој страни, покрајински премијер Игор Мировић истиче да је реч о "безуспешном покушају политичких превараната и манипулатора да усталасају јавност".

- Јешић и слични никада нису имали значајну подршку у народу, а данас је она толика да се буквално боре за цензус. Грађани су врло добро видели где су били стварни корени пљачке Војводине, а то је управо у врху бивше покрајинске администрације. Сетите се само пљачке 150 милиона евра и афере са Развојном банком Војводине, па са Фондом за нове технологије и многим другим. То је све време и била њихова замисао, читав концепт се заснивао на томе да шире лажи како Београд поткрада Војводину, а истовремено су управо они били ти који су ојадили покрајину - наводи Мировић, уз опаску да је у претходне три и по године нова покрајинска власт потпуно разобличила ту дугогодишњу мантру о "опљачканој Војводини":

- Када сам од Пајтића преузимао ову дужност јуна 2016, затекао сам буџет од 62 милијарде динара. Наредне 2020, он ће бити 80 милијарди. Дакле, за чак 18 милијарди већи. Следеће године имаћемо и мање од 100.000 незапослених. Где ћете бољи деманти за све што Јешић прича....

Избеглице неће то

Председник скупштинског Одбора за Србе у региону и дијаспори Миодраг Линта сматра да нема говора ни о каквој ескалацији војвођанског питања јер оно и не постоји. Нарочито не међу протераним Србима...

- За избеглице и Србе који су родом и пореклом са подручја бивших југословенских република не постоји војвођанско питање, нити оно може да ескалира. АП Војводина је саставни и неотуђиви део Републике Србије. Све проблеме, ако постоје, треба решавати дијалогом и разговором у институцијама система - оцењује Линта.

Бојкотом помажемо Вучићу

У истом интервјуу Јешић је, супротно ставу руководства ДС, констатовао да најављени бојкот парламентарних и локалних избора нипошто није добра идеја.

- Одлука ДС да бојкотује изборе донета је стихијски и неорганизовано. Бојкотом се даје пуномоћ Вучићу да наредне четири године ради шта хоће. Немам друго објашњење него да је то учињено из наше лењости и неспособности да организујемо контролу тих избора - напоменуо је Јешић.

Курти не одустаје од Велике Албаније. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА